Телескопи за начинаещи

Телескоп Bresser Sirius 70/900 AZ-1 1
275.50 лв 290.00 лв -5%
Телескоп Discovery Spark 607 AZ с книга 1
151.95 лв 159.95 лв -5%
Телескоп Levenhuk Blitz 114 PLUS 1
484.95 лв 499.95 лв -3%
Телескоп Levenhuk Skyline Travel Sun 50 1
131.96 лв 138.90 лв -5%
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 70T 1
331.45 лв 348.90 лв -5%
Телескоп Levenhuk Skyline BASE 80T 1
332.40 лв 349.90 лв -5%
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 80S 1
312.55 лв 329.00 лв -5%
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 115S 1
427.40 лв 449.90 лв -5%
Показани 1 до 25 (от 76 общо)
Покажи

Как любителските телескопи предоставят възможност за обиколно наблюдение на небесните тела и галактики.


Любителските телескопи предоставят възможност за наблюдение на небесните тела и галактики в близкия и дълбок Космос и са подходящи за обиколно наблюдение на небесния свод. Те позволяват на любителите астрономи да се насладят на разнообразие от астрономически обекти. Луната е един от най-популярните обекти за наблюдение, където може да се наблюдават нейните кратери и депресии, както и „Морето на спокойктвието”в което има много кратери включително кратера Тихо. Любителските телескопи са  подходящи за наблюдение на планетите в Слънчевата система. Можете да разглеждате пръстените на Сатурн, големите петна на Юпитер и повърхността на Марс. С по-големите и по-мощни модели можете да наблюдавате различни галактики и мъглявини. Много от тях са подходящи за наблюдение на купове и двойни звезди. Това Ви предлага интересни гледки на различни звездни системи. С по-големите оптични устройства може да следите Комети и астероиди и  техните траектории през Космоса. 

Типове любителски телескопи. Рефракторни, рефлекторни и други.


Типовете любителски телескопи в астрономията включват различни видове, въз основа на техните оптически системи. Рефракторните любителски телескопи използват система от лещи за фокусиране на светлината. Те са добри за наблюдение на Луната, планетите и двойни звезди, както и за наземни обекти, тъй като са по-леки, мобилни и образа не е обърнат както при огледалните модели. Популярни са сред начинаещите астрономи поради своята лесна употреба и поддръжка.

Рефлекторите любителски телескопи използват система от огледала за фокусиране на светлината. Те предлагат по-голям диаметър на обектива, което позволява по-добро наблюдение на слабо излъчващи светлина обекти като галактики и мъглявини. Популярни видове рефлекторни са Нютоновите и Добсоновите.  


Тези различни видове любителски оптични инструменти предоставят възможности за разнообразни астрономически наблюдения и могат да отговорят на различни нужди и предпочитания на любителите астрономи. За стабилни и трайни наблюдения е важно да се използва добър вариант на триножник или стойка, която да го държи стабилно. Това намалява вибрациите и позволява по-добри наблюдения. Изборът на подходящи окуляри е важен. Различни окуляри предоставят различни увеличения. Окулярите са ключови за оптималното фокусиране на изображенията. Добрата оптика води до по-ясни и по-детайлни изображения. За успешни астрономски наблюдения е важно да се подготвите предварително и да планирате какво искате да наблюдавате. Познанието за небесните обекти и тяхната видимост през определени периоди е от съществено значение. Правилната настройка и калибриране на телескопа са важни за успешни наблюдения. 


Важно е да научите как да фокусирате и следите небесни обекти. Астрономията е по-приятна, когато се споделят преживяванията с други ентусиасти. Обменът на опит и знания може да бъде много полезен.

С правилна грижа и подготовка, можете да се наслаждавате на вълнуващи астрономически наблюдения и да откриват красотата на небесната сфера.


Основни параметри от Telescopes.bg при избора на любителски телескоп. Увеличение, диаметър на обектива и други.При избора на любителски телескоп, е важно да обърнете внимание на няколко основни параметра и характеристики. Първият избор, който трябва да направите, е свързан с типа. Рефракторни използват лещи, докато рефлекторните използват огледала. Рефракторните са добри за наблюдение на Луната и планетите, а рефлекторните са подходящи за наблюдение на слабо осветени обекти като галактики и мъглявини. По-големия диаметър на обектива или огледалото (наречен "апертура") позволява повече светлина да попадне в телескопа. Това подобрява способността да се видят слабоизлъчващи светлина небесни обекти и детайли. Обикновено апертурата се измерва в милиметри или инчове. Фокалната дължина определя фокусното разстояние. По-дългата фокална дължина води до по-голямо увеличение. Тя също така влияе на широчината на зрителното поле. 


Удобната и стабилна стойка е важна, тъй като осигурява стабилност при наблюденията. Това намалява вибрациите и подобрява качеството на изображенията. Окулярите се използват за настройка на фокуса и определят увеличението. Различните окуляри предоставят различни увеличения. Качеството на оптичните елементи, като лещи и огледала, е от изключително значение. Добрата оптика води до по-ярки и по-детайлни изображения. Важно е да се предвидят начините за транспортиране и съхранение, особено ако често пътувате за наблюдения навън сред природата.  Някои оптични уреди са по-подходящи за начинаещи и се настройват по-лесно, докато други предоставят по-голям контрол и гъвкавост на опитните астрономи.

Изборът на правилното оптично устройство зависи от вашия опит, бюджет и интереси.

Наблюдения в различни области. Луна, планети, галактики и звездни купове.


Различните области на астрономическите наблюдения предлагат разнообразие от небесни обекти, които можете да изследвате с хоби оптично устройство. Луната е чудесен обект за наблюдение. Можете да видите лунни кратери и много други детайли по лунната повърхност. Забележителни места включват кратера Тихо и Коперник.  Някои от планетите в Слънчевата система са видими с любителски телескоп. Юпитер е популярен обект, който показва своите области на облачност и често има видими спирали, както и луните на Галилей. Сатурн е впечатляващ с обръчите си, а Марс може да покаже марсианските полюси и повърхностни детайли. Венера и Меркурий преминават пред Слънцето и могат да бъдат наблюдавани преди залязването или след изгряването на Слънцето. Млечният път, нашата галактика, може да бъде наблюдаван в чистото небе далеч от градската светлина и да видите множество звезди. Галактики като Андромеда са видими и изглеждат като слабоосветени петна. Магелановите облаци са други интересни галактики, които може да наблюдавате. Звездни купове са групи от звезди, които се намират близо една до друга. Отворени купове, като Плеядите, изглеждат като купчина звезди. Кълбести купове, като Андромеда, са по-концентрирани и показват множество звезди на едно място.

 За най-добри резултати в астрономическите наблюдения, избягвайте много осветени места и настройте оптичния си уред правилно. Също така, изучете астрономически карти и приложения, които да ви помогнат да откриете интересни небесни обекти и да разпознавате звездите и планетите на небето.

Оптични аксесоари за любителски телескопи. Окуляри, филтри, монтировки и други.

Оптичните аксесоари са важни за подобряване и разнообразяване на наблюденията с вашето устройство. Окулярите определят увеличението и зрителното поле. Те идват в различни фокусни дължини и увеличения. За начало можете да използвате окуляри с фокусно разстояние от 25 mm или 10 mm, които предоставят по-широко зрително поле и по-малко увеличение, подходящи за наблюдение на големи небесни обекти. Барлоу лещите служат за допълнително увеличаване на увеличението. Те се поставят между окуляра и обектива и увеличават увеличението на окуляра с определен фактор (например 2x или 3x).  Филтрите могат да бъдат използвани за подобряване на наблюденията на определени небесни обекти. Например, филтрите за Луната намаляват яркостта и помагат да се разгледат детайли в яркия светлосин цвят на Луната. Филтри за планети, като Марс или Юпитер, могат да подчертаят определени детайли на тяхната повърхност. 


Монтировките и триножниците са важни за стабилно и прецизно насочване  към небесните обекти. Те поддържат и го правят по-лесен за употреба. Екваториални монтировки са предпочитани за моделите, защото позволяват да се следят небесните обекти по тяхното сферично движение. Полезно е да имате астрономически карти или да използвате софтуери, които да ви помогнат да откриете интересни небесни обекти и да разберете техните позиции на небето. Ако искате да заснемете небесни обекти, може да използвате цифрова камера или специални адаптери за смартфони, които да осигурят стабилно закрепване на камерата или телефон.

Тези аксесоари могат да подобрят вашите астрономически наблюдения и да ви помогнат да се насладите на по-детайлно изучаване на небесните обекти.

Техники за наблюдение и астрофотография с любителски телескопи.


Наблюдението и астрофотографията с любителски телескоп могат да бъдат удивително приключение. За начало определете какво искате да наблюдавате. Луната, планетите, галактиките, звездните купове или други небесни обекти. Следвайте инструкциите за настройка на вашия оптичен инструмент, като се уверите, че сте правилно насочили уреда към целта си за наблюдение. Използвайте добра монтировка, за да поддържате стабилност. Уверете се, че камерата е добре закрепена към оптичното устройство. Настройте експозицията и ISO на камерата си според типа на обекта и условията на наблюдение. За планетите, кратки експозиции с високо увеличение са предпочитани, докато за галактики и звездни купове може да са необходими по-дълги експозиции. Уверете се, че фокусното разстояние и на камерата е настроено правилно. Пробвайте снимки с различни фокусни настройки, за да намерите най-добрата позиция. Ако искате да запечатате небесни събития като лунни затъмнения или метеорни дъждове, установете настройките на камерата си предварително и бъдете готови за бързи снимки. За наблюдение на светлите звезди, използвайте дълги експозиции и стабилна монтировка. Това може да създаде красиви астрономически изображения.

Запомнете, че астрофотографията може да изисква практика и търпение. Не се отказвайте, а непрекъснато експериментирайте и усъвършенствайте своите умения. Най-важното е да се наслаждавате на чудесата на небесния свод и да съхраните красивите моменти, които заслужават споделяне с други ентусиасти.


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: