Аксесоари за оптични уреди

Показани 1 до 25 (от 111 общо)
Покажи

Какви принадлежности за оптични уреди ще откриете в Telescopes.bg?

Ние от Telescopes.bg предлагаме голям набор принадлежности за вашия оптичен инструмент. Без значение дали сте любител на микро света около вас или желаете да наблюдавате далечния Космос, при нас може да откриете подходящия аксесоар за да подобрите вашето изживяване. А сега нека Ви разкажем по-подробно какво може да откриете при нас и за какво се използва:

Филтри. 

Използват се предимно при телескопи и са важни принадлежности, които помагат да се подобри наблюдението на небесни обекти и да се различават детайли в различни части на електромагнитния спектър. Те служат за намаляване на нежеланите светлинни смущения и подобряване на контраста, което дава възможност за по-добро наблюдение и астро фотография. Такива филтри са цветните, те представляват пластини или стъклени елементи, които се поставят пред обектива на телескопа. Могат да бъдат различни цветове като червен, жълт, син, зелен и др. Тези филтри се използват за наблюдение на определени планети, Луната или съзвездия, като помагат за подчертаване на детайлите в обекта. Всеки цветен филтър има свои специфични приложения. Например, червените филтри се използват за остър контраст при наблюдение на Юпитер, както и за разграничаване на полярните шапки и морета на Марс. Жълтите филтри добавят контраст към сините цветове, подобряват  червените и жълтите цветове на Юпитер и Сатурн и увеличава контраста на Марс и на Луната. Синия филтър е популярен за подобряване на спиралните характеристики в облачния пояс на Юпитер, включително и на Червеното петно, също така  добавят  контраст на Сатурн и Луната.

Запомнете, че експериментирането с  различни цветни филтри може да ви помогне да откриете нови детайли и интересни аспекти на наблюдаваните обекти. Използвайте различни комбинации от филтри и наблюдавани обекти, за да откриете как се променя визуалното изживяване.

Друг важен вид филтри са ND( неутрална плътност). Те се използват при телескопите за намаляване на количество светлина, която попада в обектива на телескопа, без да променят цветовете или характеристиките на изображението. Те са полезни при наблюдение на ярки небесни обекти като Слънцето или Луната, за да се постигне по-комфортно и безопасно наблюдение или за намаляване на прекомерната яркост при фотографско наблюдение. 

Кога се използват ND филтрите:

  1. Слънцето: НИКОГА не наблюдавайте Слънцето директно през телескоп без подходящ филтър! Структурата на телескопа може да се повреди, а гледането на Слънцето без специален филтър може да доведе до трайни увреждания на очите. Използвайте ND филтър, който е специално проектиран да намали интензитета на светлината от Слънцето до безопасни нива.

  2. Луната: Въпреки че Луната не е толкова ярка и опасна за наблюдение, както Слънцето, нейната яркост може да бъде прекалено висока, особено при пълнолуние. Използването на ND филтър за Луната може да помогне за намаляване на блясъка и подобряване на детайлите в наблюдавания обект.

  3. Други ярки обекти: Някои ярки планети, като Венера и Юпитер, могат също да бъдат предмет на прекомерна яркост. Използването на ND филтър може да помогне при наблюдение на тези обекти, за да се постигне по-добър контраст и детайли. При използването на ND филтри е важно да се уверите, че филтрите са правилно монтирани пред обектива на телескопа и са съвместими с него. Също така, следвайте инструкциите на производителя за правилната употреба и съхранение на филтрите.


Окуляри. 

Те са оптичена принадлежност, която се използва за увеличаване на изображението при наблюдение през оптични уреди, като телескопи, бинокли или микроскопи. Това е ключов компонент, който предоставя на наблюдателя увеличение и допълнителен контрол върху изображението, което се наблюдава. При избора на подходящ окуляр за вашия телескоп трябва да имате предвид  характеристиките на окуляра, като например:

  • Фокусно разстояние.Това е разстоянието, на което окулярът фокусира светлината, като определя размера на изображението и увеличението. По-кратките фокусни разстояния предоставят по-голямо увеличение, но може да бъде по-трудно да се настрои фокуса.

  • Диаметъра на окуляра.Този параметър определя количеството светлина, което може да влезе през окуляра и да достигне окото ви. 

  • Зрително поле: Това е областта от небето, която можете да видите през окуляра без да премествате телескопа. По-голямото зрително пое е полезно при наблюдения на широки обекти, като например съзвездия или обекти с голям размер.

  • Увеличение: Увеличението се определя от съотношението между фокусната дължина на телескопа и фокусната дължина на окуляра. Високото увеличение може да бъде полезно при наблюдения на детайли, но може също така да направи изображението по-тъмно и по-трудно за наблюдение.

  • Тип на окуляра: Съществуват различни типове окуляри, като планетарни, широкоъгълни и др. В зависимост от желанието какво ще наблюдавате трябва да изберете и типа на окуляра. Също така е важно при избора на оптични принадлежности да се знае, че висококачествените окуляри намаляват аберациита и повишават качеството на изображението.

Когато избирате окуляр за вашия микроскоп трябва да знаете, че той е от съществено значение освен за увеличението, така и за качественото изображение на наблюдавания обект. Обикновено микроскопите имат окуляри с фиксирано увеличение, което се прибавя към увеличението, предоставено от обектива на микроскопа. Например, ако микроскопът има обектив с увеличение 10x и окуляр с увеличение 10x, общото увеличение ще бъде 100x (10 * 10).  Също така трябва да знаете, че някои модели окуляри предлагат възможност за диоптрични корекции, което е полезно за хора със зрителни аномалии.

Стативи. 

Те са важна принадлежност от оптичната система на телескопа, тъй като качеството на наблюденията може да бъде сериозно засегнато от нестабилността на статива. Изработват се от различни материали, като алуминий, стомана, карбонови влакна и други. Изборът на материал има влияние върху теглото и стабилността на статива. Карбоновите влакна са леки и здрави, но са по-скъпи. Стоманените стативи са по-тежки и  понякога могат да осигурят по-голяма стабилност. Съществуват различни типове стативи, като триножни стативи, моноподи, платформени стативи и други. Триножните стативи са най-разпространени и предоставят стабилност и устойчивост. Моноподите са по-подвижни и се използват често за фотографски нужди.  Стативите на телескопите често имат механизми за регулиране и насочване. Това може да включва регулируеми крака с различни дължини, механизми за въртене и наклон на телескопа, както и панорамни глави за плавно въртене на телескопа в хоризонталната равнина. Важно е стативът да предоставя достатъчна стабилност и да намали вибрациите при наблюдение. Вибрациите могат да се предизвикат от вятър, допир или движение на наблюдателя. Висококачествен статив с добра стабилност може да подобри качеството на изображението.  Теглото на статива играе важна роля, особено ако планирате да го пренасяте често. Леките стативи са удобни за мобилни наблюдения, но това удобство може да е за сметка на стабилността. Важно е стативът да е правилно изработен и монтиран, за да осигури надеждност и дълготрайност. Добрите стативи често имат допълнителни функции като кукички за закачане на тежести за допълнителна стабилност. При избора на статив за вашия телескоп, е важно да се имат предвид вашия опит, видовете наблюдения, които планирате да правите, и  предпочитанията ви по отношение на тегло и преносимост.

Астро камери. 

Астрофотографията играе важна роля в астрономията, позволявайки на хората да запечатат небесните обекти и явления с висока резолюция и детайли. Астрофотографията често се извършва със специализирани камери, наречени астро камери. Те са разработени, за да улавят слабата светлина от небесни обекти, която не може да бъде засечена от обикновени фотоапарати. Имат по-голяма чувствителност към светлината, като това позволява на астрономите да наблюдават и записват слаби звезди, галактики и други обекти.  Астро камерите често предоставят различни функции за контрол и настройка, които позволяват на астрономите да регулират експозицията, времето на затваряне на затвора, увеличението и други параметри. Някои модели имат и вградени филтри за наблюдение в специфични части на електромагнитния спектър. Камерите с висока разделителна способност позволяват на астрономите да записват малки детайли на небесни обекти, които не са видими с обикновеното окото или с по-прости оптични средства. Много от моделите имат възможност да бъдат свързани с компютри и специален софтуер, който позволява на астрономите да записват и обработват данните, получени от камерите. Този процес е важен за подобряване на качеството на изображенията. Както  обикновените модели, така и предназначените за астронаблюдение камери могат да използват различни типове матрици, като CCD и CMOS  в зависимост от приложението и предпочитанията на астронома. Те са необходими инструменти за сериозни астрономски изследвания и наблюдения. Позволяват на астрономите да създават изображения с висока разделителна способност и детайли, които са от съществено значение за нашето разбиране на Космоса.

Освен астро камери съществуват и камери за микроскопи.  Използват се за заснемане на изображения или видеоклипове при наблюдение с микроскоп, като се монтират върху  окуляра. Те са незаменими оптични принадлежности за учени, инженери, медицински специалисти и други професионалисти, които наблюдават микро света. Свързват се към микроскопа чрез различни методи. Най-често срещаният метод е използването на адаптер, който свързва камерата към окуляра на микроскопа. Други методи включват свързване на камерата към фототубуса на микроскопа или директно към микроскопа чрез USB порт. Важно предимство е,  че чрез камерата може да наблюдават наколко човека образа от микроскопа и да се извършват анализи от всички членове.

Микроскопски препарати.   

Готовите микроскопски проби са предварително приготвени образци от микроскопични обекти, които са готови за изследване под микроскоп. Те са удобни и лесни за използване, което ги прави популярен избор за учени, студенти и други хора, които се интересуват от микроскопия. Готовите микроскопски проби се предлагат в широка гама от видове и теми. Някои от най-популярните видове готови микроскопски проби включват:

*Биологични проби: Тези проби включват клетки, тъкани, органи и други биологични обекти. Те са подходящи за изследване на структурата и функцията на живите организми.

*Небиологични проби: Тези проби включват минерали, кристали, химически съединения и други неживи обекти. Те са подходящи за изследване на свойствата и структурата на неживата природа.

*Специализирани проби: Тези проби са предназначени за изследване на конкретни теми, като например медицина, геология или криминалистика.

Готовите микроскопски проби се предлагат в различни форми и размери. Някои проби са поставени върху предметни стъкла, докато други са поставени в кутии или флакони. Някои проби са фиксирани, докато други са живи.За да използвате готова микроскопска проба, просто я поставете на предметната маса на микроскопа и я фокусирайте. Можете да използвате  окулярите на микроскопа, за да наблюдавате пробата, или можете да използвате камера за микроскоп, за да заснемете изображение или видео.

Защо да изберете Telescopes.bg 

Когато се колебаете какво е нужно за вашия оптичен уред, може да се доверите на специалистите от Telescopes.bg и да се консултирате с нас. Предлаганите от нас продукти са с доказано качество и доживотна гаранция. Доверявайки се на Telescopes.bg, вие избирате партньор с дългогодишен опит в сферата на оптичните уреди и си гарантирате правилния избор. 


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: