Рефлекторни телескопи

Телескоп Levenhuk Blitz 114 PLUS 1
493.05 лв 519.00 лв -5%
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 80S 1
312.55 лв 329.00 лв -5%
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 115S 1
427.40 лв 449.90 лв -5%
Телескоп Levenhuk Skyline PLUS 120S 1
417.90 лв 439.90 лв -5%
Телескоп Discovery Spark 114 EQ с книга 1
426.55 лв 449.00 лв -5%
Телескоп Discovery Spark 769 EQ с книга 1
309.60 лв 325.90 лв -5%
Показани 1 до 25 (от 67 общо)
Покажи

Рефлекторните телескопи и тяхната роля в астрономията:

Рефлекторните телескопи са вид оптични устройства, които използват вдлъбнато огледало за фокусиране на светлината от далечни обекти. Те са най-често срещаният вид, използвани в астрономията, тъй като имат няколко предимства пред другите видове.

Едно от основните предимства на е, че те не са обект на хроматична аберация. Хроматичната аберация е дефект в изображението, който се появява, когато светлината с различни дължини на вълните се пречупва с различни ъгли. Това води до това, че цветовете в изображението са размити и не са във фокус. Както вече обяснихме, те не са  обект на хроматична аберация, защото използват огледала, които не пречупват светлината. Друго предимство е, че те могат да бъдат направени с големи диаметри. Това е важно в астрономията, тъй като големите телескопи могат да събират повече светлина, което води до по-ярки и по-детайлни изображения.

Рефлекторните модели се използват за широк спектър от астрономически наблюдения, включително:

 • Наблюдения на планети и техните спътници

 • Наблюдения на звезди и галактики

 • Наблюдения на дълбокото небе

 • Наблюдения на Слънцето

Някои от най-важните открития в астрономията са направени с помощта на рефлекторни телескопи. Например, Галилео Галилей е направил първите наблюдения на луните на Юпитер през 1610 г с огледален телескоп. Едуард Пиърс Боуен е използвал същия модел, за да открие планетата Нептун през 1846 г., а Едвин Хъбъл за да открие разширението на Вселената през 1929 г.

Рефлекторните оптични устройства са важен инструмент за астрономията. Те позволяват на астрономите да изучават Вселената в детайли, които не биха били възможни с невъоръжено око.

Ето някои от най-често срещаните видове рефлекторни телескопи:

 • Нютонов - най-разпространеният вид. В него основното огледало е параболично, а вторичното огледало е плоско и се намира във фокуса на основното огледало.

 • Кеплеров - в него основното огледало е параболично, като и вторичното огледало е също параболично и се намира в центъра на основното огледало.

 • Максутов - в него основното огледало е сферично, а вторичното огледало е вдлъбнато-изпъкнало/полумесец/.

 • Добсънов - специален тип, който е лесен за сглобяване и използване.

Като цяло рефлекторните оптични устройства се предлагат в голямо разнообразие от размери и цени. Има модели, които са подходящи за начинаещи астрономи, както и такива предназначени за професионални астрономи.

Разгледайте какви са основните компоненти и принцип на работа на рефлекторните телескопи.

Основните компоненти на са:

 • Основно огледало - това е вдлъбнато огледало, което фокусира светлината от далечни обекти.

 • Вторично огледало - това е плоско или мениско огледало, което отразява светлината от основното огледало към окуляра.

 • Окуляр - това е оптичен елемент, който увеличава изображението.


Принципът на работа е следният:

 • Светлината от далечни обекти попада върху основното огледало.

 • Основното огледало фокусира светлината в една точка, наречена фокус.

 • Вторичното огледало отразява светлината от основното огледало към окуляра.

 • Окулярът увеличава изображението, което се вижда през него.

Да обобщим накратко принципът на работа на огледалните модели  е да използват отразяването на светлината от огледалото, за да събере и увеличи изображението на наблюдавания обект. Този процес позволява огледалните модели да бъдат по-компактни и по-лесни за изграждане в сравнение с рефракторните оптични устройства, които използват лещи.

Различни видове рефлекторни телескопи: Добре подходящи за различни наблюдения:


Различните видове имат свои собствени предимства и недостатъци, които ги правят подходящи за различни видове наблюдения.

Нютоновите модели са най-разпространеният вид рефлекторни оптични устройства. Те са сравнително лесни за производство и имат добро съотношение цена/качество. Основното огледало на нютоновите модели е параболично, което осигурява добро качество на изображението. Вторичното огледало е плоско и се намира във фокуса на основното огледало. Това поставя окуляра встрани от основния обектив, което прави оптичното устройство  по-компактно и лесено за пренасяне. Нютоновите модели са подходящи за широк спектър от наблюдения, включително наблюдения на планети, звезди, галактики и дълбокото небе. Те са особено добри за наблюдения на планети, тъй като осигуряват високо увеличение и голямо зрително поле.

Кеплеровите модели имат подобен дизайн на нютоновите, но вторичното огледало е параболично и се намира в центъра на основното огледало. Това поставя окуляра в главната тръба на телескопа, което го прави по-дълъг и по-малко компактен от нютоновите. Кеплеровите осигуряват по-голямо увеличение от нютоновите с една и съща апертурата. Те също така имат по-широко зрително поле, което ги прави подходящи за наблюдения на звездни купове и галактики.

Максутовите модели имат основно огледало, което е сферично, заобиколено от вторично огледало, което е мениск. Това елиминира хроматичната аберация, която е често срещан проблем при други видове рефлекторни телескопи. Максутовите са подходящи за наблюдения на планети, звезди и дълбокото небе. Те осигуряват добро качество на изображението и са подходящи за наблюдение в градска среда.

Добсъновите видове са тип огледални телескопи, които използват монтировка Добсън. Това монтиране е лесно за сглобяване, използване и е сравнително евтино. Те са подходящи за наблюдения на планети, звезди и дълбокото небе. Те са особено добри за наблюдения на дълбокото небе, тъй като осигуряват голямо зрително поле и добро качество на изображението.

Изборът на правилния модел зависи от вашите нужди и бюджет. Ако сте начинаещ астроном, нютоновите модели са добър избор. Сравнително лесни за използване с добро съотношение цена/качество. Ако търсите модел с високо увеличение и голямо зрително поле, Кеплеровите са добър вариант. Ако търсите телескоп без хроматична аберация, Максутовите модели са добър избор. Ако търсите модел, който е лесен за сглобяване и използване, Добсъновите модели са добър вариант.

Оптични иновации в рефлекторните телескопи: Усъвършенстване на изображенията:

През годините са извършени многобройни иновации, някои от по-важните, които са подобрили качеството на изображението и производителноста са.

Подобрени материали за огледала: Огледалата са изработени от различни материали, включително стъкло, алуминий и кварц. Подобрените материали за огледала могат да осигурят по-добро качество на изображението, като намалят хроматичната аберация и други дефекти. Новите технологии за производство на огледала могат да произвеждат огледала с по-висока точност и качество. Това води до по-добри изображения с по-малко аберации. Подобрени оптични покрития: Оптичните покрития се прилагат върху огледала, за да се намали отразяването на светлината и да се подобри качеството на изображението. Подобрените оптични покрития могат да осигурят по-ярки и по-контрастни изображения.

Ето и някои конкретни примери за оптични иновации :

Апертурно обединяване: Апертурното обединяване е техника, която комбинира изображенията от две или повече огледала, за да се създаде едно по-голямо изображение. Това може да доведе до по-ярки и по-детайлни изображения.

Дифракционно ограничена оптика: Дифракционно ограничената оптика е оптична система, която е проектирана да бъде ограничена от дифракцията на светлината. Това води до най-доброто възможно качество на изображението, което е възможно с дадените оптични елементи.

Адаптивно оптично насочване: Адаптивото оптично насочване е система, която използва сензори, за да компенсира атмосферните смущения. Това води до по-стабилни и ясни изображения.

Тези оптични иновации са допринесли за развитието на рефлекторните телескопи в мощни инструменти, които могат да се използват за наблюдение на отдалечени обекти в Космоса.

Приложения на рефлекторните телескопи: Астрономия, образование, научни изследвания и др.

Изключително полезни инструменти в астрономията, като предимно се използват за наблюдение на небесни обекти. Могат да се използват за наблюдение на Космоса и провеждане на научни изследвания. С напредване на технологиите  са станали все по-достъпни и лесни за използване, което ги прави по-популярни от всякога. Имат  различни приложения и се използват както в професионалната астрономия, така и в любителската астрономия. Някои от основните приложения са:

Астрономия и наблюдение на звездите - Те са идеални за наблюдение на звездите и други небесни обекти. Те могат да уловят слаби светлини и да предоставят детайлни изображения на галактики, планети, звезди и други обекти във Вселената.

Изследване на космическото пространство - Професионалните модели се използват за изследване на космическото пространство и откриване на нови небесни обекти. Те могат да помогнат за откриване на нови планети, галактики, метеорити и други интересни обекти.

Астрофотография - Използват се и за астрофотография, което е процесът на заснемане на изображения на небесни обекти. Могат да помогнат за заснемане на впечатляващи снимки на галактики, планети, звезди и други обекти.

Научни изследвания - Те са неотменна част от много научни изследвания, свързани с астрономията. Помагат за разбирането на процесите във Вселената, изучаването на гравитацията, формирането на звезди и много други научни въпроси. Има и други специализирани приложения, като например международните проекти за откриване на нови планети извън Слънчевата система и като цяло играят важна роля в нашето разбиране на космоса и небесните обекти. 

Образование:Използват се  в училища и планетариуми, за да се запознаят учениците и студентите с Космоса. Те се използват за провеждане на астрономически наблюдения и за обучение на учениците за астрономията.

Грижа и поддръжка на рефлекторните телескопи: Поддържане на оптималната функционалност:

За да се осигури дълъг живот и добро състояние, е важно да се полагат подходящи грижи и поддръжка. Ето някои съвети:

 • Почиствайте уреда редовно: Огледалата са чувствителни към замърсяване, което може да доведе до намаляване на качеството на изображението. За да почистите огледала, използвайте мека, суха кърпа или специален разтвор за почистване на огледала.

 • Избягвайте удари и вибрации: Ударът или вибрацията могат да повредят оптичните елементи. Когато транспортирате или съхранявате вашия оптичен уред, го увийте внимателно в мека кърпа.

Съхранявайте оптиката в сухо и прохладно помещение: Влажността и високите температури могат да повредят оптичните елементи. 

Следвайки тези съвети, можете да поддържате вашите оптични инструменти  в добро състояние за много години.

Защитете оптичните елементи от замърсяване: Когато не използвате уреда, покрийте огледалата с капаци или калъф.

Нанасяйте защитен слой върху оптичните елементи: Защитният слой може да помогне за предпазване на оптичните елементи от замърсяване и надраскване.

Правете редовни проверки на оптичните елементи: Преглеждайте огледата за пукнатини или други повреди.

Ако имате някакви въпроси или притеснения относно грижата и поддръжката на вашите оптични инструменти, консултирайте се с нашите специалисти.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: