Далекогледни тръби

Зрителна тръба Levenhuk Blaze 50 PLUS
227.95 лв 239.95 лв -5%
Показани 1 до 25 (от 31 общо)
Покажи

Какво е зрителна тръба ?

Зрителната тръба е оптично устройство, което се използва за приближаване и подобряване на вида на далечни обекти. Тя се състои от две основни компоненти - обектив и окуляр. Обективът е голяма леща или система от лещи, които събират светлината от далечните обекти и я фокусират върху окуляра. Това позволява по-голямо количество светлина да достигне до окуляра, което дава по-ясна и детайлна картина. Окулярът е система от лещи, разположени в задната част на оптичното устройство. Той служи за увеличаване на изображението, което се формира от обектива. Окулярът създава увеличена и фокусирана картина, която може да бъде наблюдавана от окото на наблюдателя. Използват се в различни области, като астрономия, орнитология, наблюдение на природата и други, където е необходимо по-прецизно и детайлно наблюдение на далечни обекти.

Какво можете да наблюдавате със зрителната тръба ?

С помощта на този оптичен уред можете да наблюдавате различни видове обекти и явления. Ето някои от тях:

 1. Астрономия: Можете да наблюдавате планети, луната, звезди, галактики и други космически обекти. По-мощните модели ви позволяват да видите по-детайлни структури и явления на небето.


 1. Птици и диви животни: С лекота наблюдавате птици и диви животни, особено когато са на голямо разстояние. Можете да изследвате перата, поведението и храненето на птиците или да наблюдавате животни в техния естествен среда.


 1. Природни пейзажи: Имате възможност да се насладите на красиви гледки и природни обекти, като планини, долини, реки, дори и обекти в морето или океана. Можете да се фокусирате върху детайли като водопади, планински върхове или диви растения.


 1. Спортни събития: Може да наблюдавате спортни събития на открито, като футбол, голф, тенис и други. Тя ви позволява да наблюдавате играта и детайлите от голямо разстояние.


 1. Кораби и самолети: Можете да използвате някои от моделите, за да наблюдавате кораби, яхти или самолети, които се движат на голямо разстояние от брега или от вас.


В общи линии, зрителната тръба ви предоставя увеличено и по-детайлно изображение на обекти, които са далеч от вас, позволявайки ви да ги наблюдавате по-лесно и с по-голяма яснота.

Какво да имате предвид при избор на далекогледна тръба ?

При избора на далекоглед има няколко важни фактора, които трябва да имате предвид. Ето някои от тях:

 1. Увеличение и диаметър на лещите:

Увеличение: Увеличението е указано с числова стойност, като например 8x, 10x 12x…..до 100. То показва колко пъти обектът ще бъде приближен спрямо оригиналното разстояние и размер. Например, ако използвате моде с увеличение 10x, обектът ще изглежда 10 пъти по-голям отколкото ако го наблюдавате с просто око.


Важно е да се отбележи, че по-голямото увеличение не винаги е по-добро. По-високото увеличение може да направи изображението по-трудно за фокусиране и да изисква по-голяма стабилност на трептенията на ръката при наблюдение. Това може да се компенсира с използването на статив или триножник с оптична стабилизация.


Диаметър на лещите: Диаметърът на лещите се измерва в милиметри и обикновено се оказва в спецификациите и се изобразява върху корпуса. Например, може да видите размери като 42 mm, 50 mm,56 mm…..или 100mm.

По-големият диаметър на лещите позволява влизането на повече светлина през обектива. Това води до по-ясно и по-ярко изображение, особено в условия на слаба осветеност. Затова моделите с по-големи лещи обикновено се считат за по-подходящи за наблюдение при зори, залези или в гъста растителност.


Въпреки това, трябва да се има предвид, че по-големите лещи правят зрителната тръба по-тежка и по-голяма в размери. Това може да се окаже неудобно, особено ако я носите по-продължителни периоди от време или пътувате с нея.


В крайна сметка, изборът на увеличение и диаметър на лещите зависи от вашите предпочитания, нужди и условия на наблюдение. По-голямото увеличение и по-големият диаметър на лещите обикновено предлагат по-детайлно и по-ясно изображение, но са свързани с определени компромиси в стабилността и портативността на оптичния инструмент.


 1. Фокусно разстояние на зрителни тръби: 


Фокусното разстояние се измерва в милиметри и обикновено се посочва в спецификациите. То представлява разстоянието от обектива до фокусната точка, където се формира изображението. Когато говорим за зрителни тръби, фокусното разстояние е разстоянието, на което ще се фокусира вашето око, за да видите ясно изображението на обекта. 


По-малкото фокусно разстояние означава, че изображението се формира по-близо до обектива. Това води до по-голямо увеличение и детайлност, но ограничава обхвата на изображението. Тръбите с по-малко фокусно разстояние са подходящи за наблюдение на далечни обекти или когато искате да видите по-детайлност във визуалния център на изображението. От друга страна, по-голямото фокусно разстояние означава, че изображението се формира по-далеч от обектива. Това дава по-широк обхват на изображението, но може да намали увеличението и детайлността. Тръбите с по-голямо фокусно разстояние са полезни, когато искате да обхванете по-широки пейзажи или когато наблюдавате обекти, които са близо един до друг, като птици във възпроизвеждане или спортни игри. Важно е да отбележим, че 


фокусното разстояние на зрителната тръба е свързано и с окулярната релса или регулирането на фокуса. Чрез настройката на окулярния фокус или разтягането на релсата на корпуса можете да промените фокусното разстояние за да се адаптира към вашите нужди и за да получите ясно изображение.


При избора е важно да се има предвид планираният вид наблюдение и средата, в която ще се използва. Трябва да се балансира между увеличение, диаметър на лещите и фокусно разстояние, за да се осигури оптимално изживяване и функционалност при наблюдение.


 1. Непромокаемост и издръжливост:


 • Непромокаемост: Моделите, които са непромокаеми, имат уплътнения и устойчиви на влага материали, които предпазват вътрешните компоненти от проникване на вода. Това ги прави подходящи за използване в дъждовни условия, върху водни повърхности или при влажна среда, като при наблюдение на птици в блатисти места или при морски екскурзии. Непромокаемите модели ви позволяват да наблюдавате без притеснение от водни пръски или кондензация.


 • Издръжливост: Издръжливостта се отнася до тяхната устойчивост на физически удари, вибрации и тежки условия на употреба. Висококачествените тръби са изградени от здрави материали и имат устойчиви на удар обвивки, които ги предпазват от нежелани повреди. Това е особено важно, ако планирате да използвате уреда при активни дейности, като планински преходи, дива природа или спортни събития, където оптиката може да бъде подложена на тежки условия и случайни удари.

При избора на водонепромокаем модел е важно да се имат предвид вашите нужди и предпочитания, както и условията, в които ще се използва. Обърнете внимание на спецификациите на модела, включително нейната водоустойчивост, удароустойчивост и качество на оптиката, за да се уверите, че отговаря на вашите изисквания за непрекъснато и надеждно наблюдение.


 1. Ъгъл на зрителното поле: 

Ъгълът на зрителното поле се измерва в градуси и показва обхвата на видимост от един край до друг на полето, което можете да наблюдавате. Обикновено се изразява като брой градуси (например 7.5°, 8°, 10°) или като ширина в метри на 1000 метра разстояние (например 105 м/1000 м, 122 м/1000 м). Това означава, че на разстояние 1000 м вие може да наблюдавате 122м поле.


 • По-широкият ъгъл на видимото поле предоставя по-голям обзор и ви позволява да виждате по-голямо пространство на един поглед. Това е полезно при наблюдение на широки пейзажи, гъста растителност или движещи се обекти. В широкия ъгъл на зрителното поле се вписват повече детайли и ви дава по-реален и имерсивен опит при наблюдение на околната среда.

 • Важно е да се отбележи, че ъгълът на зрителното поле може да варира в зависимост от увеличението на модела. Обикновено по-високото увеличение води до по-тесен ъгъл на видимото поле, докато по-ниското увеличение предлага по-широк ъгъл на наблюдаваното поле. Това е важно за вас да вземете предвид при избора на точен модел в зависимост от вашите нужди за наблюдение и детайли.

 • При избор на модел със специфичен ъгъл на наблюдаваното поле, е важно да се имат предвид вашите предпочитания, типа наблюдение, което планирате да извършите, и условията, в които ще я използвате. По-широкият ъгъл на наблюдаваното поле може да бъде полезен за пейзажи, птици, спортни събития и други ситуации, където ви е необходим широк обзор.


 1. Качество на зрителната тръба: 

Висококачествената оптика осигурява по-добро преживяване и осигурява по-детайлно и ясно наблюдение. Ето някои ключови аспекти, които трябва да се имат предвид при оценката на качеството на оптиката:

 1. Лещи: Лещите са сърцевината на оптичната система. Висококачествените модели използват премиум оптични материали и специални покрития, които подобряват яснотата на изображението, минимизират отраженията и аберациите и предоставят по-добра цветова репродукция. Лещите трябва да бъдат изработени с висока прецизност и да бъдат обработени така, че да предлагат минимални деформации и изкривявания върху целия визуален обхват.


 1. Покрития: Премиум моделите обикновено имат специални покрития върху лещите, които подобряват трансмисията на светлината и намаляват отраженията и загубата на светлина. Тези покрития, като например многослойно просветляващо покритие (fully multi-coating), помагат за подобряване на яркостта, контраста и цветовата репродукция на изображението. Те също така могат да предоставят защита срещу надраскване и устойчивост на влага и прах.


 1. Аберации и дисторзии: Висококачествените оптични уреди са проектирани да минимизират аберации (хроматични аберации, сферични аберации и други) и дисторзии, които могат да възникнат при фокусирането на светлината. Аберациите могат да доведат до размазване на цветовете или загуба на детайли в изображението. Качествените модели използват различни оптични дизайни и техники, за да минимизират тези аберации и да предоставят ясно и рязко изображение.


 1. Резолюция и острота: Премиум видовете осигуряват висока резолюция и острота на изображението. Това означава, че те предават фините детайли и контури на наблюдаваните обекти с висока яснота и детайлност. При добра оптика, дори при високо увеличение, изображението ще бъде ясно и неизкривено.


 1. Цветова репродукция: Висококачествените модели предлагат добра цветова репродукция, което означава, че цветовете на наблюдаваните обекти са представени точно и натурално. Цветната репродукция е важна при наблюдение на птици, флора и фауна, както и при използването на зрителната тръба за астрономия.


 1. При избора на най-подходящия модел е важно да се обръща внимание на качеството на оптиката, тъй като то има пряко въздействие върху визуалния опит и задоволството от наблюдението. Премиум продуктите от висококачествени производители обикновено предлагат изключителна оптична производителност и дават възможност за ясно, резолюционно и детайлно наблюдение.


При избора на далекогледна тръба, е важно да се балансира между вашите конкретни нужди и бюджета. Определете за каква цел ще използвате тръбата и вземете предвид специфичните характеристики, които са важни за вас, за да вземете информирано решение.

Защо да се доверите на Telescopes.bg

Предлагаме зрителни тръби с високо качество на оптиката и издръжливост на конструкцията. Уверяваме ви, че предлаганите продукти от нас отговарят на високите стандарти на изображението, цветовата репродукция и яснотата.


Предоставяме разнообразие от зрителни тръби, които отговарят на различни нужди и предпочитания на клиентите. Разполагаме с наличност от продукти, които предлагаме, за да удовлетворим бързо потребностите на клиентите.


Осигуряваме професионално консултиране на клиентите, което включва разясняване на техническите характеристики на продукта, предоставяне на информация за подходящите приложения и помощ в избора на най-подходящата зрителна тръба според нуждите и бюджета на вас - клиентите.


Осигуряваме задоволителна клиентска поддръжка и дългосрочна гаранция за предлаганите зрителни тръби. Готови сме да отговорим на въпросите ви, да решаваме проблеми и да предоставяме техническа помощ, ако е необходимо.

Предлагаме конкурентни цени за продуктите си, които са справедливи спрямо качеството и характеристиките на зрителните тръби. Организираме промоционални кампании и предлагаме специални отстъпки, за да привлечем вашето вниманието.

Стремим се към предоставяне на високо качество на продуктите, отлично обслужване и удовлетворение на нуждите на клиентите ни. 


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: