Далекогледи

Телескоп Levenhuk SkyMatic 105 GT MAK 1
1591.25 лв 1675.00 лв -5%
Показани 1 до 25 (от 171 общо)
Покажи

Какво представляват телескопите?

Телескопите са оптични  устройства, които се използват за наблюдение на далечни обекти чрез събиране и фокусиране на светлината или други видове излъчвания. Те ни позволяват да разглеждаме обекти, които са твърде далечни, твърде малки или твърде тъмни, за да бъдат забележани с обичайното човешко око. Те са едни от най-важните инструменти в астрономията и космическите науки, тъй като ни предоставят информация за Вселената и ни помагат да разберем нейната структура и развитие. Дават възможност да наблюдаваме и изследваме звезди, планети, галактики, супернови, космически облаци, черни дупки и други космически явления. Работят по принципа на събиране на светлина или електромагнитни вълни от обектите и фокусиране на тази информация на едно място, където може да бъде засечена и анализирана. 

Когато говорим за телескопи, в повечето случаи имаме предвид оптичните модели. Те използват лещи или огледала докато радиотелескопите или рентгеновите, се базират на различни технологии за регистриране на различни видове електромагнитни излъчвания. Модерните  телескопи могат да бъдат на земята или в космоса. Моделите предназначени за наблюдение от Земята обикновено са по-лесни за поддръжка и обновление, но са ограничени от атмосферата, която може да изкривява светлината, пречи им светлинното замърсяване на нощното небе и за това обсерваториите се изграждат възможно по-нвисоко, където е тъмно, няма светлинно замърсяване и атмосферата е по-честа. Затова много наблюдения на космически обекти се правят от космически телескопи, които са извън влиянието на земната атмосфера и могат да достигнат по-висока резолюция и чувствителност.

Какви видове телескопи има?

Съществуват много видове телескопи, като радио, рентгенови, инфрачервени, гама-лъчеви, ултравиолетови и най-достъпните за нас- оптични.  Оптичните модели използват лещи или огледала, за да съберат и фокусират светлината, която идва от наблюдаваните обекти. В зависимост от оптичното устройство, са основно три вида – катадиоптрични,рефлектори и рефрактори. Ще обсъдим какви са разликите между двете най-често срещаните оптични системи, а именно рефракторни и рефлекторни  и какво е по-добре да изберете според това какво желаете да наблюдавате. Основната разлика между тези два традиционни вида е разликата в оптичните системи. И така оптична тръба, състояща се от лещи, се нарича рефракторна система. Тази система е използвана от Галилей през 1609 г. От своя страна рефракторите могат да бъдат два вида – според системите Галилей и Кеплер. Ако оптиката на телескопа е оборудвана не с лещи, а с огледала, този модел е рефлектор. 

Първият оптичен телескоп с фокусиращо огледало е създаден от Нютон почти половин век след като Галилей изобретява своята система, тоест през 1668 г. Устройството получава името си от думата „отражение“, тоест „отражение на светлината“. В този случай огледалата могат да имат много различна форма на повърхността: сферична, елипса, парабола, хипербола, сплеснат сфероид и т.н. Самите рефлекторни системи са много по-многобройни от рефракторите. Например, това са системите на Нютон, Хершел, Касегрейн, Грегъри и др.

Рефракторите конструктивно се състоят от 2 лещи и пречупват светлинните лъчи: едната е голамата  в обектива, другата е малка и е в окуляра. Изработването на рефрактор е по-трудно - обработката на висококачествен специален обектив е трудна, особено ако е голям. Това обяснява факта, че рефракторите винаги са по-скъпи. Вдлъбнатите огледала на рефлекторите са много по-лесни за производство. 

 • Рефракторни телескопи:

Те използват лещи за събиране и фокусиране на светлината. Външната леща се  наричана обектив, фокусира светлината към задния край, където се намира околяра или детектор за наблюдение на изображението. Добри са за наблюдение на ярки обекти, като планети, луната и двойни звезди и наземнни обекти. Те имат и предимство в това, че нямат проблеми с аберации, свързани с образуването на цветове и са лесни  за поддръжка.Съществуват няколко вида рефрактори

 1. Ахроматичен рефрактор: Това е най-масовия вид рефрактор. Той използва комбинация от две лещи – една с положителна и една с отрицателна дисперсия на светлината. Целта на тази комбинация е да се компенсират аберациите, свързани с разсейването на светлината и да се постигне по-добра оптична корекция. Лещата с положителна дисперсия на светлината е известна като крона, а тази с отрицателна дисперсия на светлината се нарича флинт. Комбинацията на тези две лещи позволява да се коригират някои от главните оптични аберации, които възникват в еднокомпонентните рефракторни системи. Хроматичните аберации са оптични аберации, които се проявяват като цветни обвивки около обектите при наблюдение, особено при високи увеличения. 

Ахроматичният рефрактор минимизира тези обвивки и предоставя по-остро и по-четко изображение на обектите. Въпреки това, ахроматичните рефрактори все още могат да имат други аберации, като например сферична аберация и кривина на полето. Сферичната аберация води до несъвършен фокус на светлината, което означава, че точките извън центъра на изображението са размазани или неостри. Кривината на полето създава изкривяване на изображението от центъра към ръба на полето на зрение. Ахроматичните рефрактори са често предпочитани за начинаещи астрономи и за наблюдение на небесни обекти с ярки цветове, като Луната и планетите. Въпреки, че не предлагат висока светлосила и събиране на светлина, както рефлекторните телескопи, ахроматичните рефрактори са компактни и лесни за употреба, и предлагат прилично качество на изображението за наблюдение на близки и средноотдалечени обекти във Вселената.

 1. Апохроматичен рефрактор: Той е специален вид рефрактор, проектиран да постигне изключително висока корекция на аберациите и отлично цветно възпроизвеждане. Той използва трисъставна оптична система, която включва комплексна комбинация от лещи с различни дисперсии на светлината. Основната цел на апохроматичния рефрактор е да коригира цветните аберации, които възникват в стандартните рефрактори. Цветните аберации са оптични аберации, които причиняват разсейване на светлината и цветни обвивки около обектите при наблюдение. Апохроматичният рефрактор използва специални лещи с различни дисперсии на светлината, които се наричат "апо" лещи, за да компенсират и коригират тези цветни аберации. Обикновено трисъставната оптична система в апохроматичния рефрактор включва три лещи с различни дисперсии на светлината. 

При правилното балансиране на дисперсиите и разположението на лещите, тази комбинация позволява на апохроматичния рефрактор да предложи значително по-добра корекция на цветните аберации отколкото ахроматичният рефрактор. Резултатът от тази по-добра корекция на аберациите е по-остро и по-четко изображение, както и по-природно и точно цветно възпроизвеждане на наблюдаваните обекти. Това е особено полезно при наблюдение на обекти с ярки и наситени цветове, като планети, двойни звезди, цветни купове и дори галактики. Апохроматичните рефрактори са висококачествени телескопи, които обикновено се използват от опитни астрономи, любители или професионалисти, които ценят изключителното качество на изображението и корекцията на аберациите. Въпреки че са по-скъпи от ахроматичните рефрактори, апохроматичните телескопи предлагат по-висока оптична производителност и могат да достигнат по-добри резултати при висококачествени астрономически наблюдения


 1. Едроапохроматичен рефрактор.Едроапохроматичният рефрактор е специален тип рефракторен телескоп, който е проектиран да постигне изключително висока корекция на аберациите и отлично цветно възпроизвеждане. Той използва сложна оптична система, която комбинира множество лещи с различни дисперсии. Основната цел на едроапохроматичния рефрактор е да коригира съществуващите аберации в обикновените рефрактори, наречени хроматични аберации. Хроматичните аберации са оптични аберации, които се проявяват като цветни обвивки около обектите при наблюдение, особено при високи увеличения. За да се постигне по-добра корекция на аберациите, едроапохроматичният рефрактор използва трисъставна оптична система, която включва множество лещи. Тези лещи имат различни дисперсии (способността да разделят светлината на различни цветове). Комбинирането на лещи с различни дисперсии позволява на едроапохроматичния рефрактор да компенсира разсейването на светлината и да постигне значително по-добра корекция на аберациите. Освен това, едроапохроматичните рефрактори са проектирани да имат много малка хроматична разсейваемост. Това означава, че те постигат почти цветна корекция и предоставят изображения с много малко или никакви цветни обвивки около обектите.

 • Рефлекторни телескопи:

Днес когато говорим за рефлекторни модели, най-често става въпрос за телескопи с Нютонова конструкция. Те използват огледало (пароболично или сферично) за събиране и фокусиране на светлината от наблюдаваните обекти. Имат следната структура и работен процес:

Основно огледало: Това е главното огледало на телескопа и е разположено в задната част на оптичната система. Формата на огледалото може да бъде сферична или параболична. Основното огледало събира светлината от наблюдаваните обекти и я фокусира в точка, като я отразява към вторичното огледало.

Вторичното огледало: е малко огледало, което се поставя диагонално пред основното огледало. То има ролята да пренасочва светлината, която е била събрана от основното огледало, към страничната окуляра.

Окуляра е монтиран на  края на оптичната тръба, където светлината се фокусира от основното огледало. Окулярът служи за увеличаване на изображението и позволява на наблюдателя да го види.

Предимствата на Нютоновите модели включват по-голяма апертура (размер на отвора за светлина), която може да бъде постигната на по-ниска цена в сравнение с рефракторните модели. Това ги прави по-евтини и по-достъпни за любителските астрономи.

Съществува обаче недостатък - Нютоновите телескопи обръщат изображението на 180 градуса, което ги прави неудобни за наземно наблюдение. Въпреки това, това не е проблем при астрономското наблюдение на космически обекти, тъй като там няма определена посока.

За поддръжката на Нютоновитее модели е необходимо периодично почистване на праха от огледалото и колимация на огледалата, за да се подравнят и осигурят точни и ясни изображения. Този процес може да бъде извършен с помощта на лазерен колиматор или колимиращ окуляр, който помагат за регулиране на огледалата. Въпреки че този процес може да изглежда сложен, след първоначалната настройка той става по-лесен и много модели не изискват честа климатизация.

 • Катадиоптрични телескопи:

Това са видове, които комбинират както лещи, така и огледала, за да съберат и фокусират светлината. Те предоставят комбинирани предимства на рефракторните и рефлекторните модели. Катадиоптричните са популярни сред аматьорските астрономи и се използват за различни наблюдения, включително астрономия, планетарно наблюдение и астрофотография. Предимствата на катадиоптричните системи включват компактни размери, лекота и възможността да се постигне по-голяма апертура за подобен бюджет, в сравнение с някои други типове оптични системи. Освен това, те са универсални и подходящи както за наземно, така и за астрономско наблюдение.

Как да изберете телескоп?

За да изберете подходящ вид, трябва да вземете предвид няколко ключови фактора и да се запитате следните въпроси:

 1. Цел на наблюдението: Определете си основната цел за използването му. Искате ли да го използвате за астрономски наблюдения или за наземно наблюдение?

 2. Бюджет: Определете колко сте готови да инвестирате. Различните видове могат да бъдат налични в различни ценови диапазони. Важно е да се съобразите със своите финансови възможности.

 3. Мобилност: Представете си как ще използвате закупения от Вас модел. Ако искате да го носите на различни места за астрономски наблюдения или пътувания, може да ви се наложи да изберете по-компактен и лек модел.

 4. Технически характеристики: Изучете различните видове  и техните технически характеристики. Рефракторните модели са добри за начинаещи, рефлекторните предлагат по-голяма апертура, а катадиоптричните са универсални и компактни, но не са често използвани от професионалисти.

 5. Изследвайте марките и моделите: Прочетете отзиви и оценки за различните марки и модели. Това ще ви помогне да си създадете представа за тяхната производителност и качество.

 6. Консултирайте се с експерти: Ако имате възможност, потърсете съвет от опитни астрономи или астрофизици. Те могат да ви дадат ценни съвети и да ви помогнат да изберете най-подходящия модел за вас.

 7. Като изготвите списък с ваши предпочитания и изисквания, ще можете да направите по-точен избор и да изберете подходящия модел, който най-добре отговаря на вашите нужди и интереси.

При всички видове оптични модели могат да се използват допълнителни лещи и устройства, за да се подобри качеството на изображенията, да се коригират аберации и да се постигне оптимална производителност.  Все пак важно е да уточним, че не може да се формулира най-добър или по-добър тип телескоп, защото всеки тип има своите предимства и ограничения. Важно е да се знае какво точно искаме да наблюдаваме или снимаме  и да се има предвид бюджетът, предназначението и нуждите. Така че, преди да изберем подходящия модел, трябва да уточним какви са нашите нужди и какво искаме да наблюдаваме с него. Това ще ни помогне да преценим кой вид е най-подходящ за нас, съобразено с нашите възможности и предпочитания.

Какво може да се наблюдава с телескоп?

Може да се наблюдават разнообразни обекти както в Космоса, така и на земята. В зависимост от типа и технически характеристики, можете да се насладите на:

Наблюдение на небесни тела:Планети: Можете да наблюдавате повърхността и атмосферата на планетите на Слънчевата система като Юпитер, Сатурн, Марс и Венера. Може да наблюдавате детайлите на Лунната повърхност, кратерите и планините. Може да разглеждате двойни и многократни звезди, както и ярки звезди като Сириус, Арктур и други. С моделите предназначени за дълбокия Космос имате възможност да разглеждате галактики извън Млечния път, както и да наблюдавате различни мъглявини, като Орионовата мъглявина и Лагунната мъглявина. Наблюдавайте Слънчевите пета, но задължително винаги използвайте специални предназначени филтри.

Наблюдение на природа: Може да наблюдавате градската архитектура, пейзажи в дивата природа и животинския свят в нея, корабите в океана и морето.

Обърнете внимание, че за астрономически наблюдения е от значение да изберете подходящо място с минимално светлоозагрязнение. За наземни наблюдения, като например птици и диви животни, можете да се наслаждавате в различни райони с подходящи условия за наблюдение. Някои модели предоставят възможност за фотографиране, което ви позволява да запечатате вашите наблюдения за по-късно. Въпреки това, паметта и опитът от вашите наблюдения ще бъдат незабравими.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: