Увеличителни лупи

Лупа Lumi Loupe 4.5х 1
36.95 лв
Цифрова лупа Levenhuk DTX DX50 1
455.05 лв 479.00 лв -5%
Черна лупа Levenhuk Zeno Lamp ZL13 1
84.96 лв 99.95 лв -15%
Показани 1 до 25 (от 45 общо)
Покажи

Какви видове увеличителни лупи има?

Учителните лупи се използват за увеличаване на малки обекти или детайли. Ето някои от различните видове:

 1. Ръчни или за четене: 

Те в повечето случаи са малки, компактни и както се вижда от името се държат в ръка. Обикновено имат една или повече лещи, които увеличават размера на обекта, когато го гледате през увеличителната леща. Могат да бъдат с различни увеличения и размери, в зависимост от нуждите на потребителя. Предназначени са да увеличават малки обекти или детайли, като предоставят ясно увеличение и подобрена видимост. Ръчните модели са много удобни за употреба на място и лесно се пренасят в джоб или чанта. Някои от ключовите характеристики и функции на ръчните модели:

 • Лещи: Снабдени са с една или повече лещи, които увеличават размера на обекта, когато го гледате през лещата. Те могат да бъдат оптични или лупи с увеличение, като увеличението може да варира от 2x до 20x или повече, в зависимост от модела.

 • Материал и дизайн: Обикновено са направени от леки материали като пластмаса или метал, което ги прави лесни за държане и маневриране. Те са с компактен дизайн и могат да бъдат различни по форма, като най-често са округли или прямоъгълни.

 • Размери: Те са налични в различни размери, като най-малките модели са компактни и могат да бъдат прикачени към ключодържател или носени в джоба. По-големите модели могат да бъдат с размери, подходящи за по-големи обекти или за работа с по-голямо увеличение.

 • Фокусно разстояние: Фокусното разстояние се определя от разстоянието между лещата и обекта, който се наблюдава. Обикновено те имат фиксирано фокусно разстояние, което означава, че трябва да се държат на определено разстояние от обекта, за да се получи ясна видимост.

 • Удобство на употреба: Лесни са за употреба и не изискват специални настройки. Те могат да се използват за различни приложения, като четене на малки текстове, разглеждане на карти или монети, изследване на насекоми и растения, работа с малки елементи и други.

Изключително полезни инструменти в различни области, включително приложенията в домашни условия, хобита, учебни и професионални задачи. Те предоставят по-добра видимост и увеличение на детайлите, което помага за по-прецизна работа и наблюдение.

 1. Настолни: 

Те се поставят на стойка или основа, може маса, бюро или плот. Обикновено имат регулируема стойка, която позволява на потребителя да настрои височината и ъгъла на лупата за по-удобна употреба. Полезни са когато трябва да се разгледат големи обекти или да се извършват задълбочени проучвания, както и в ситуации когатотрябва да са свободни ръцете ви. Например в бижутерита, при спойки или фини ремонти. Те предоставят по-голямо увеличение и по-широко поле на видимост в сравнение с ръчните видове.  Подходящи за дълготрайна употреба, когато трябва да се разглеждат по-големи обекти или да се извършват задълбочени проучвания. Някои характеристики и функции на настолните видове:

 • Увеличение: Предлагат по-голямо увеличение в сравнение с ръчните. Увеличението обикновено се определя от фокусното разстояние и оптичните характеристики на увеличителната леща. Обикновено може да се намерят настолни модели с увеличение от 2x до 10x или повече, в зависимост от модела.

 • Диаметър на лещата: Настолните модели имат по-големи лещи в сравнение с ръчните видове, което позволява по-широко поле на видимост. Диаметърът на лещата може да варира в зависимост от модела и предназначението.

 • Осветление: Някои настолни моделиимат вградено осветление, което осигурява допълнителна светлина при работа с по-малки или слабо осветени обекти. Осветлението може да бъде вградено в стойката на л или да се предоставя чрез външен източник на светлина.

 • Регулируема стойка: Много настолни модели са снабдени със стойка или механизъм за настройка на ъгъла и височината на лещата. Това позволява на потребителя да настрои лупата в удобна работна позиция и свободно да използва ръцете си по време на работа.

Допълнителни функции: В зависимост от модела могат да имат допълнителни функции и опции. Например, някои модели могат да имат вграден мерител, шкала или линеал за измерване на размери и разстояния. Други могат да имат вградени допълнителни лещи с различни увеличения или сменяеми филтри за корекция на цветовете. Настолните лупи са полезни за различни дейности и професии, включително електроника, биология, бижутерия, шивашки работи, гравиране, изкуство, часовниково дело и други. Те предоставят по-голяма яснота и увеличение, което помага при прецизни задачи и изследвания.

 1. За глава: 

Те се носят на главата и осигуряват свобода на ръцете Ви при работа с малки предмети или детайли. Обикновено са снабдени със светлина и имат регулируема оптика, за да осигурят ясно увеличение и комфортно използване.Това позволява на потребителя да се фокусира върху дейността си и същевременно да получава увеличение и подобрена видимост на малки детайли или обекти. Някои от ключовите характеристики и функции на моделите за глава:

 • Стойка за глава: Истойка или главен колан, който се носи около главата или главата и врата на потребителя. Това позволява лупата да остане стабилна на място, осигурявайки ръцете на потребителя да бъдат свободни за работа.

 • Увеличение: Предлагат различни нива на увеличение, което зависи от модела. Обикновено може да се намерят лупи за глава с увеличение от 1x до 5x или повече. Увеличението може да се регулира или настройва, за да се отговори на нуждите на потребителя.

 • Лещи: Моделите за глава разполагат със сменяеми лещи, които предоставят различни степени на увеличение. Лещите могат да бъдат оптични или лупи с увеличение и могат да бъдат подбрани в зависимост от задачата или дейността, която се извършва.

 • Осветление: Някои модели за глава имат вградено осветление, което осигурява допълнителна светлина върху работната област. Това е особено полезно при работа в слабо осветени условия или при изследване на дребни детайли.

 • Регулируеми параметри: Моделите за глава обикновено са настроени за персонализация и могат да бъдат регулирани в различни аспекти. Някои от тези параметри включват регулируемата дължина на стойката, наклона и ъгъла на лещата, за да се осигури оптимално положение и комфорт по време на работа.

Моделите за глава са често използвани от професионалисти като ювелири, стоматолози, електроници, ръководители на модели, изследователи на природата и други, които изискват увеличение и свободни ръце при работа. Те предоставят удобство и функционалност, като осигуряват по-голяма свобода на движение и прецизност при задачи, които изискват внимание към детайли.

 1. Увеличителните очила, наричани също и лупови очил:

Са оптическо помагало, което комбинира функционалността на обикновени очила и увеличителна лупа. Те са предназначени да помогнат на хората със зрителни проблеми да увеличат и видят по-ясно малки детайли или обекти. Увеличителните очила се използват в различни ситуации и приложения. Ето някои от тях:

 • Четене: Увеличителните очила са полезни за четене на малки шрифтове в книги, списания, етикети на продукти и други текстове. Те могат да помогнат на хората със зрителни проблеми да виждат по-ясно и да се насладят на четенето.

 • Работа с малки предмети: Ако трябва да работите с малки частици, като например при изработката на бижута, шев, ремонт на електроника или моделиране, увеличителните очила могат да ви помогнат да видите по-добре и да работите по-точно.

 • Хобита и занимания: Увеличителните очила са полезни за хора, които се занимават с хобита, като печатарство, рисуване, макетиране, мозайки и други, които изискват внимание към дребните детайли.

 • Медицински и стоматологични процедури: В медицината и стоматологията увеличителните очила могат да бъдат използвани от лекари и зъболекари за подобряване на видимостта при извършването на прецизни процедури.


Увеличителните очила са удобни, защото оставят ръцете свободни и осигуряват постоянно увеличение без нужда от допълнителни усилия. Въпреки това, трябва да се има предвид, че фокусното разстояние на увеличителните очила е фиксирано, и може да бъде неудобно да гледате на разстояние или да превключвате между близки и далечни обекти.Преди да изберете увеличителни очила, винаги е добре да се консултирате с оптик или специалист по зрение, за да ви помогне да изберете подходящия модел и настройка според вашите нужди и зрителни изисквания.

Това са някои от видовете, които се използват в различни ситуации и приложения. Има и други специализирани модели , които се използват в научни, медицински и професионални области.

Какви приложения имат увеличителните лупи?

Различните видове увеличителни лупи имат широк спектър от приложения в различни области и професии. Ето някои от тях:

 1. Медицина и стоматология: 

Изключително полезни за лекари, зъболекари и медицински професионалисти. Те могат да бъдат използвани за преглед на кожа, рани, рентгенови снимки, лечение на зъбни корени и детайлно изследване на малки структури като зъбни коронки.  Имат разнообразни приложения и са изключително полезни инструменти. Ето някои от основните области, в които се използват:


 • Диагностика и преглед: Използват се за подробен преглед на кожни лезии, рани, изследване на слухови канали, офталмологични изследвания и други. Те помагат на лекарите да установят по-прецизна диагноза и да открият малки детайли, които може да бъдат пропуснати с обичайното зрение.

 • Хирургия: В операционната зала се използват от хирурзите за извършване на прецизни и микрохирургични процедури. Те предоставят по-добра видимост на малките структури и детайли, което помага за постигане на по-точни резултати и минимално инвазивни операции.

 • Ендодонтия и стоматология: В стоматологията използванети им е от съществено значение при ендодонтски процедури (лечение на коренови канали). Те позволяват на стоматолозите да виждат и работят в изключително малки пространства, като намаляват риска от повреда на околни структури и осигуряват по-висока точност и ефективност на лечението.

 • Офталмология: В офталмологията се използват от офталмолози при диагностика и хирургични процедури, включително операции на катаракта, корекции на роговицата и други. Те предоставят по-голяма видимост и увеличение на очните структури, което помага за прецизността и безопасността на процедурите.

 • Дерматология и козметология: В дерматологията и козметологията се използват при извършване на процедури като епилация, изваждане на пигментни петна, анализ на кожни проблеми и други. Те позволяват на специалистите да виждат детайли и да работят прецизно върху кожата.


Това са само някои от приложенията в медицината и стоматологията. Те помагат на професионалистите да постигнат по-добра видимост, прецизност и резултати при различни процедури и лечения.


 1. Ювелирни и часовничарски работи: 

В ювелирните и часовничарските индустрии, където малките детайли са от съществено значение, увеличителните лупи са необходими инструменти. Те помагат при поставянето на скъпоценни камъни, фини резби, монтаж на малки части и ремонт на часовници. Те предоставят по-голяма видимост и увеличение на малките детайли, което помага на професионалистите в тези области да постигнат високо качество и прецизност в своята работа. Ето някои от основните начини, по които се използват в ювелирната и часовничарската индустрия:

 • Поставяне на скъпоценни камъни: При изработката и поставянето на скъпоценни камъни като диаманти, рубини, сапфири и други, увеличителните лупи са от съществено значение. Те позволяват на ювелира да прецизира позицията и осигури правилното закрепване на камъните без да ги повреди.

 • Фини резби и изработка на детайли: Полезни са при изработката на фини резби и декорации в ювелирните изделия. Те помагат на ювелира да вижда малките детайли и да работи с прецизност, за да създаде сложни и уникални дизайни.

 • Ремонт и обслужване на часовници: При ремонт и обслужване на часовници са от съществено значение. Те позволяват на часовничарите да видят малките части и механизми вътре в часовника и да извършват прецизни операции като почистване, регулиране и ремонт.

 • Изследване на качество и автентичност:  Използват се за изследване на качеството и автентичността на скъпоценни материали и бижута. Те позволяват на експертите да прецизно анализират пробите на металите, гравировките и камъните, за да потвърдят тяхната идентичност и стойност.

 • Изработка на прототипи и модели: Полезни са при изработката на прототипи и модели на ювелирни изделия или часовници. Те позволяват на дизайнерите и майсторите да виждат детайлите и да правят корекции, преди да започнат масово производство.

Играят ключова роля в ювелирната и часовничарската индустрия, като предоставят възможност за постигане на висока прецизност и качество при изработката и обслужването на бижута и часовници.

 1. Електроника и оптика: 

При сглобяването или ремонта на електронни компоненти и оптични устройства, полезни са при прецизни монтажи и разпознаване на маркировки, малки печатни платки, фини проводници и оптични лещи. Някои от основните начини, по които се използват увеличителните лупи в електрониката и оптиката:

 • Изследване и монтаж на електронни компоненти: Те се използват при изследването, монтажа и ремонта на електронни компоненти като микрочипове, резистори, кондензатори и други. Те предоставят по-голяма видимост на платките и малките контакти, позволявайки на електрониката да работи с по-голяма прецизност.

 • Изработка на оптични системи и компоненти: В оптиката се използват при изработката и монтажа на оптични системи и компоненти като лещи, пръстени, окуляри и други. Те помагат на оптиците да прецизират и изравнят оптичните елементи и да постигнат правилната фокусна точка и настройка на системата.

 • Контрол и проверка на качество: При контрол и проверка на качеството на електронни и оптични продукти. Те позволяват на инженерите и техниците да разглеждат малки дефекти, драскотини, неравности и други проблеми, които могат да повлияят на функционалността или изгледа на продуктите.

 • Микроскопия и научни изследвания: В научните изследвания и микроскопията, увеличителните лупи са от съществено значение за наблюдение и анализ на малки обекти и структури. Те позволяват на учените и научните екипи да разглеждат и изследват микроорганизми, материали, молекули и други, което е от съществено значение за напредъка в науката и технологиите.

 • Ремонт и сервизно обслужване: Те се използват и в процеса на ремонт и сервизно обслужване на електронни и оптични устройства. Те помагат на техниците да видят малки детайли и компоненти, да открият проблемите и да извършат прецизни ремонтни дейности.


Това са само някои от приложенията в електрониката и оптиката. Тук те играят важна роля за постигане на прецизност, качество и надеждност в работата с малки компоненти и системи.

 1. Биология и микроскопия: 

Използват се за изследване на растения, насекоми, миниатюрни организми. Те помагат на изследователите да наблюдават малки детайли и да извършват подробни анализи. Някои от основните начини, по които се използват увеличителните лупи в тези области:

 • Макроскопия: Използват се за макроскопично наблюдение и изучаване на видимите детайли в биологичните образци и обекти. Те позволяват на изследователите да видят по-подробно структурите и характеристиките на растения, животни и други организми.

 • Предварително изследване: Преди да се извърши подробно изследване на микроскоп, увеличителните лупи се използват за предварително разглеждане на образците. Те помагат на учените да оценят качеството на пробата, да изберат подходящия микроскоп и да преценят дали са необходими допълнителни процеси като боядисване или фиксиране.

 • Монтаж на проби: Тук те се използват за монтаж на проби в микроскопите. Те позволяват на изследователите да поставят и насочат пробите правилно, така че да могат да бъдат анализирани с микроскоп.

 • Прецизно измерване: В биологията и микроскопията се използват за прецизно измерване на различни параметри като размери на клетки, организми и структури. Те помагат на учените да определят точните размери и пропорции на изследваните обекти.

 • Микрохирургия: Изключително полезни при  микрохирургията за извършване на прецизни операции в малкомащабни структури като нерви, кръвоносни съдове и клетки. Те предоставят на хирурзите по-добра видимост и увеличение, което им помага да извършват сложни и прецизни процедури.

 • Изследване на микроорганизми и клетки: Играят ключова роля в изследването на микроорганизми и клетки. Те позволяват на биолозите и микробиолозите да разглеждат микроорганизмите, да изучават техните структури, жизнени процеси и взаимодействия. Също така, увеличителните лупи са полезни при изследването на клетъчни структури, органели и подробности от клетъчния метаболизъм.


Тези са само някои от приложенията в биологията и микроскопията. Те са от съществено значение за разбирането и изследването на малкомащабните процеси и структури в биологичните науки.

 1. Хобита и ръчни занимания: 

Те са популярни сред любителите на моделиране, миниатюри, шев, гравиране, рисуване и други занаяти. Позволяват по-добра видимост и контрол върху малките детайли, което помага за по-добра видимост и увеличение на детайлите  и предоставя възможност за прецизни и качествени работи. Ето някои от областите, в които се използват при хобита и ръчните занимания:

 • Моделиране и боядисване на фигурки: Изключително полезни при моделирането и боядисването на фигурки като модели на самолети, военни миниатюри, фантастични същества и други. Те позволяват на хобистите да видят по-добре малките детайли и да приложат по-фини и прецизни декорации и бои.

 • Броеница и мъниста: Те са особено полезни при изработката на бижута от мъниста или изработката на броеници. Позволяват на любителите на хобита да разглеждат и подреждат мънистата по-лесно и по-прецизно, особено когато са от малък размер или със сложни дизайни.

 • Бродерия и шиене: При изработката на бродерии или шиене на дребни детайли, увеличителните лупи са от изключителна полза. Те позволяват на хобистите да виждат по-добре и по-четливо шевовете, мотивите и дребните детайли на тъканите.

 • Ръчна изработка на бижута: Незаменими помощници при ръчната изработка на бижута. Те помагат на ползвателите им да виждат по-добре дребните елементи и детайли на бижутата, като скоби, закопчалки, малки камъни и декорации, което им позволява да работят по-прецизно и да постигнат по-високо качество на своята изработка. 


 1. Четене и писане: 

За хората със зрителни проблеми или за по-възрастните хора, те могат да бъдат полезни при четене на малки шрифтове, книги, вестници или етикети. Те осигуряват увеличение и по-ясна видимост на текста. Някои от начините, по които се използват увеличителните лупи в тези ситуации:

 • Увеличаване на текста: Позволяват на хората да увеличат размера на текста, което го прави по-лесно за четене. Това е особено полезно за хора с увредено зрение или проблеми с фокусирането на очите.

 • Подчертаване на текста: Чрез използването на увеличителни лещи, читателят може да подчертае и фокусира върху конкретни думи или пасажи от текста. Това е полезно за акцентиране върху важна информация или за по-добро разбиране на текста.

 • Изследване на детайли: Те са полезни за изследване на дребни детайли в текста, като например малки печати, нюанси на шрифта или ситни илюстрации. Те позволяват на читателя да види и разбере по-подробно информацията, която включва текстът.

 • Писане и редактиране: Помагат на писателите и редакторите да видят по-добре дребните детайли и грешки в писането. Те могат да бъдат използвани за коригиране на правописни грешки, подредба на текста или редактиране на малки и труднодостъпни пасажи.

 • Четене на малки етикети и инструкции: Увеличителните модели лещи са полезни при четенето на малки етикети, инструкции, рецепти и други документи с малък шрифт. Те позволяват на потребителите да видят и разберат информацията, която е важна за тях.

Това са само някои от приложенията на увеличителните лупи. В действителност, те могат да бъдат полезни във всяка ситуация, където се изисква по-добра видимост и увеличение на малки детайли.

Защо да се доверите на Teleskopes.bg?

Като търговци на оптични устройсттва ние притежаваме знания в областта на увеличителните лупи. Доверявайки избора си на нас, Вие ще получите информация и консултация относно различните видове лупи, техните функции и приложения. Може да бъдете сигурни, че ще получите продукти, изработени от качествени материали, със здрава конструкция и отлична оптика. Голямото  разнообразие от устройства, позволява да изберем най-подходящият модел за Вашите нужди. 

Екипът на Teleskopes.bg


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: