Оптични микроскопи

Микроскоп Bresser BioScience Trino 1
1459.11 лв 1535.90 лв -5%
Биологичен микроскоп BIM105M
612.75 лв 645.00 лв -5%
Микроскоп Discovery Nano 1
122.40 лв 124.90 лв -2%
Показани 1 до 25 (от 86 общо)
Покажи

Разберете как светлинните микроскопи функционират и какви основни компоненти имат.


Светлинните микроскопи са инструменти, които използват светлина, за да създадат изображение на обект, който е твърде малък, за да се наблюдава с невъоръжено око. Те са широко използвани в науката и технологиите за изследване на клетки, тъкани, микроорганизми и други малки обекти. Ето как функционират и кои са техните основни компоненти:

 • Светлинен източник - Светлината се изпраща от източник, като например халогенна или LED лампа. Този светлинен източник излъчва проблясък върху обекта, който трябва да бъде наблюдаван.  При някои от моделите светлинния източник може да бъде слънчевата светлина, отразена от огледала върху предметното стъкло.

 • Кондензатор - Кондензаторът се намира под обекта и служи за събиране и фокусиране на светлината върху обекта. Той съдейства за създаване на ярка и равномерна подсветка на обекта.

 • Обект - Това е обектът, който се изследва. Обектът може да бъде прозрачен или стъклен, като например образец от тъкан, клетка, минерал или друга материя.

 • Обектив - Обективът е леща, която се намира непосредствено над обекта. Тя фокусира яркостта, която преминава през обекта, за да създаде увеличено изображение от обекта.

 • Окуляр -  Окулярът е втората леща, която се намира близо до окото на наблюдателя. Тя служи за увеличаване на изображението, създадено от обектива, така че наблюдателят да може да го види по-ясно.

 • Тубус и регулируема стойка - Тубусът държи обектива и окуляра в правилното положение и позволява на наблюдателя да ги настрои така, че да получи ясно изображение. Регулируемата стойка държи целия уред и позволява на потребителя да придвижва обекта и фокуса.


Когато светлината от източника премине през обекта и бъде фокусирана от обектива, се създава увеличено изображение, което може да бъде наблюдавано чрез окуляра. Този процес позволява на учените и изследователите да изучават подробно структури на материали и обекти, които не могат да бъдат видени с просто око.


Kак оптичните системи в светлинните микроскопи влияят на увеличението и резолюцията.


Оптичните системи играят ключова роля за постигането на определено увеличение и резолюция. Важно е да разберем как те влияят върху тези параметри:

 • Обективът - Обективът е основният оптичен компонент, който влияе на увеличението и резолюцията. Обективите имат различни фокусни разстояния и съдържат комплексни системи от лещи. По-дългите обективи обикновено имат по-голямо увеличение, но могат да пострадат от по-малка резолюция. Късите обективи предлагат по-голяма резолюция, но по-малко увеличение. Затова микроскопите често имат набор от обективи с различни характеристики, за да се постигне баланс между увеличение и резолюция.

 • Окулярът - Окулярът също допринася за увеличението. Обикновено окулярите се използват с фиксирано увеличение, което се добавя към увеличението на обектива. Например, ако имате обектив с увеличение 10x и окуляр с увеличение 10x, общото увеличение ще бъде 100x.

 • Резолюция - Резолюцията се определя от няколко фактора, включително дължината на светлинната вълна, числото на апертурата и възможността за фокусиране. По-късите светлинни вълни предоставят по-добра резолюция, но дължината на видимата яркост е ограничена. Числото на апертурата определя способността на микроскопа да събира светлина от различни ъгли. По-голямото число на апертурата дава по-висока резолюция.

 • Корекции и адаптации - Модерните модели често включват специални обективи и технологии, като например корекция на аберации, които подобряват резолюцията и качеството на изображението.


В съчетание, тези оптични системи работят заедно, за да създадат изображение с определено увеличение и резолюция. Тъй като резолюцията и увеличението са обратно пропорционални (по-голямото увеличение обикновено води до по-ниска резолюция и обратно), проектирането на микроскопа представлява компромис между тези два фактора, в зависимост от конкретните нужди на клиентите ни.


Разнообразие от светлинни микроскопи. Широка гама от приложения.


Светлинните микроскопи са разнообразни и се използват в широка гама от научни, медицински и индустриални приложения. Ето някои от основните видове и техните приложения:

 • Просветни микроскопи- използват светлина, която преминава през пробата, за да създадат изображение. Те са подходящи за изследване на прозрачни или полупрозрачни. Подходящ е за биологични образци, металография, материалознание и много други.

 • Фазови моделитези видове използват фазов обектив, който променя фазата на светлината, която преминава през двете фази на обекта. Това създава разлика в интензитета на светлината, която се отразява от двете фази, което води до подобрен контраст. Той позволява наблюдение на фазовите разлики в образците.

 • Интерференционен модел- този тип използва интерферометричен обектив, който комбинира светлината, която преминава през двете фази на обекта. Това създава интерференчен модел, който може да бъде използван за измерване на дебелината на обекта или за визуализиране на вътрешни структури.

 • Флуоресцентен модел - флуоресцентните се използват в биологията и медицината за маркиране и визуализиране на специфични структури и молекули, като например белтъци и ДНК. Това е основен инструмент в клетъчната биология и молекуларната генетика.

 • Конфокален модели – лазерен сканиращ- Конфокалните са изключително мощни и се използват за триизмерно изображение на структури с висока резолюция. Приложенията включват изследване на живи клетки и астрофизика.

 • Светло-полеви- това са най-често срещаните и използвани модели. Светло-полевите се използват за наблюдение на обекти с нисък контраст, като например малки частици, бактерии и паразити.

 • Поляризационниизползват се  за изследване на анизотропни материали. Анизотропните материали са материали, които имат различни свойства в различни направления. Полезен е и в геологията и материалознанието.


Това са малка част от многото видове и техните приложения. Светлинните микроскопи продължават да бъдат важен инструмент в научните изследвания, образованието и индустрията, като предоставят възможност за изучаване на много разнообразни обекти и структури на микроскопично ниво.

Прозрачност и структурираност на образците. Визуализиране на вътрешни детайли.


Прозрачността и структурираността на образците са два ключови аспекта при използването им и визуализирането на вътрешни детайли на обектите. Ето как тези аспекти се осигуряват и как могат да бъдат подобрени:


 • Прозрачност на образците:


 • Препаратиране на образците - За да се увеличи прозрачността на образците, те често трябва да бъдат обработени и подготвени правилно. Например, в биологичните уреди, клетките и тъканите могат да бъдат фиксирани, секционирани, оцветени или обработени по други начини, за да станат по-прозрачни и подходящи за визуализация.

 • Използване на прозрачни обекти - За някои приложения се използват прозрачни обекти като стъклени или кварцови препарати, които не взаимодействат с яркостта и не пречат на наблюдението.


 • Структурираност на образците:


 • Контрасни методи - За да се подчертаят структурите в образците, се използват различни контрастни методи. Например, в тези инструменти с просветление, обекти с различни плътности или фазови разлики могат да бъдат видими благодарение на различията в интензитета на светлината, която минава през тях.

 • Използване на допълнителни аксесоари - Някои модели могат да бъдат оборудвани с допълнителни аксесоари като поляризатори или фазови кондензатори, които подобряват контраста и структурираността на изображението.


 • Визуализиране на вътрешни детайли:


 • Срязване и секциониране - За да се визуализират вътрешни детайли на образците, те могат да бъдат срязани или секционирани. Този процес позволява на изследователя да разглежда слоевете и структурите в дълбочина.

 • Използване на специални техники - Някои от тях като флуоресцентните и конфокалните уреди позволяват тримерно визуализиране и изучаване на вътрешни детайли чрез оптични различия или маркировка на специфични структури.


В съчетание, правилна подготовка на образците и използване на подходящи методи за контраст може да се подобри прозрачността и структурираността на изображенията, позволявайки на изследователите да наблюдават и изучават вътрешни детайли на обектите с по-голяма яснота и подробност.


Как да изберете правилния светлинен микроскоп. Съвети за избора от Telescopes.bg.


Изборът на правилния светлинен микроскоп зависи от конкретните ви нужди и приложения. Определете вашите цели и приложения, какви видове образци ще изследвате? (например, биологични образци, материали, минерали). Какви структури и подробности искате да визуализирате (например, повърхностни или вътрешни детайли)?  Какъв контраст и разделителна способност са необходими за вашите изследвания?

Микроскопите се предлагат в различни ценови класове. Определете колко сте готови да инвестирате в микроскопа. Изследвайте различните видове, които са на разположение. Това може да включва светлинни микроскопи с просветление, фазов, флуоресцентен, конфокален.


Придайте внимание на фокусното разстояние на обектива и окуляра, както и на числото на апертурата. По-големото числото на апертурата обикновено води до по-добра резолюция. Може би искате да разгледате модели със специални функции като автоматичен фокус, компютърно управление, фото и видео запис или специализирани светлинни източници. Прегледайте онлайн рецензии и се консултирайте с професионалистите от Telescopes.bg  за съвети и препоръки. Ще ви предложим утвърдени марки, бърза и качествена доставка с добра репутация,гаранция за качество и поддръжка.


След като извършите тези стъпки и определите внимателно вашия бюджет и нужди, ще можете да изберете модел, който най-добре отговаря на вашите изисквания и приложения. Важно е да инвестирате в микроскоп, който ще ви помогне да постигнете вашите научни или професионални цели.


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: