Микроскопи


Цифров микроскоп Levenhuk D85L LCD 1
882.55 лв 929.00 лв -5%
Микроскоп Bresser BioScience Trino 1
1459.11 лв 1535.90 лв -5%
Биологичен микроскоп BIM105M
612.75 лв 645.00 лв -5%
Показани 1 до 25 (от 133 общо)
Покажи

Какви видове микроскопи има?

Съществуват различни видове микроскопи, които се използват за наблюдение и увеличение на много малки обекти. Ето някои от основните видове:

Оптичен микроскоп

Това е най-популярният и познат вид. Тези модели използват видима светлина и лещи, за да увеличава образите на обектите. Използват се широко в научни изследвания, медицина, биология и други области. Когато говорим за оптичен микроскоп, трябва да знаете, че това всъчност е светлинен. Термините "оптичен" и "светлинен" се използват за да опишат микроскоп, който използва видима светлина (нормално от видимия спектър на електромагнитното излъчване) за осветление на обектите и създаване на изображение. При този тип светлината преминава през обекта и през система от лещи, за да се увеличи и фокусира изображението. Те са много популярни и широко използвани. Използват видимата светлина, за да освети обектите и да се създаде увеличено изображение от тях. 

Те могат да бъдат монохроматични (използващи само една светлинна вълна) или полихроматични (използващи бяла светлина или светлина с различни дължини на вълната). В зависимост от конфигурацията и допълнителните компоненти, могат да предоставят различни възможности и функции. Ето някои от тях:

Прозрачност: Благодарение на тази си функция те  са най-подходящи за наблюдение на прозрачни образци, като тъкани, клетки или препарати, които пропускат светлина.

Увеличение: Имат възможност за  разнообразие от увеличения, които могат да се постигнат чрез комбинацията на обективи и окуляри. Обикновено увеличението може да бъде постигнато от около 40x до няколко хиляди пъти.

Разделителна способност: Имат ограничение на разделителната способност, което означава, че те не могат да разграничат детайли, които са по-малки от половината дължина на вълната на използваната светлина. Обикновено, разделителната способност е около 0.2 микрометра. Допълнителни техники: могат да бъдат оборудвани с различни допълнителни техники, като например поляризационна микроскопия, фазов контраст, даркофазов контраст и др. Тези техники позволяват наблюдение и визуализиране на различни аспекти на обектите и тъканите.

Те са изключително полезни инструменти в научните изследвания, медицината, биологията, материалознанието и други области. Те позволяват наблюдение, изучаване и анализ на много различни видове обекти и структури на микроскопично ниво.използвани в научни, медицински и образователни приложения.

Дигиталните микроскопи 

Те са съвременни  и използват цифрова технология за създаване и визуализиране на изображения. Те са комбинация от оптичен микроскоп и цифрова камера, която записва изображението и го прехвърля на компютър, монитор или друго цифрово устройство за наблюдение и обработка.

Ето някои особености и предимства на дигиталните микроскопи:

 1. Дигитални изображения: вместо да гледате през окуляра, може да наблюдавате и анализирате изображенията на екран. Изображенията могат да бъдат записани, запазени и споделени в цифров формат, което ги прави по-лесни за архивиране и обработка.

 2. Удобство и лесна употреба: често са по-лесни за употреба в сравнение със светлинните, особено за начинаещи потребители. Те имат интуитивни интерфейси, дигитални контроли и функции за автоматична настройка на изображението.

 3. Увеличение и разделителна способност: предоставят различни нива на увеличение, което често може да бъде настроено и променено без да се налага смяна на обективи. Разделителната способност на изображението може да бъде висока, като се използват висококачествени цифрови сензори.

 4. Допълнителни функции и възможности: предлагат различни допълнителни функции и възможности, като запис на видео, снимки, мерене на разстояния и площи, настройки на контраста и цветовете, анотации и други.

 5. Софтуер за обработка на изображения: предлага се специализиран софтуер, който позволява обработка, анализ и мерене на изображенията. Това дава възможност за по-детайлни изследвания и научни анализи.

Намират широко приложение в образованието, научните изследвания, промишлеността, медицината и други области. Те предоставят удобство, гъвкавост и висока качествена визуализация на микроскопичните образци и обекти.

Как се работи с микроскоп?

Първо ще ви запознаем как се раоти с оптичен микроскоп:

 1. Подготовка на обекта: За да започнете работа, трябва да подготвите обекта, който искате да наблюдавате. Обикновено това включва монтиране на обекта върху стъклен слайд или специален обектно-стъклен носител. Обектът трябва да бъде тънък и прозрачен, за да пропуска светлината.

 2. Регулиране на осветлението: Осветлението е ключов аспект при  наблюдението и за това обикновено е оборудван със светлинен източник (например халогенна или LED лампа), който осветява обекта. Чрез регулиране на интензитета и ъгъла на осветлението може да се подобри видимостта и контрастът на обекта.

 3. Регулиране на фокуса: В повечето случаи има няколко обектива с различни фокусни разстояния, които служат за увеличаване и фокусиране на изображението. Обикновено има и ръкохватка за грубо и финно регулиране на фокуса. Започнете с грубо фокусиране, като преместите обекта по-близо или по-далеч от обектива, и след това използвайте фините настройки, за да постигнете ясно и остро изображение.

 4. Наблюдение и настройка на увеличение: След като сте фокусирани, можете да наблюдавате образа, който се формира на окулярния обектив. Окулярите обикновено имат увеличение от 10x или 20x, което допълнително увеличава изображението. Ако искате да промените общото увеличение, можете да превъртите обективния обектив или да смените обектива с друг с различно фокусно разстояние.

 5. Настройка на осветеността и контраста: В зависимост от типа обект, може да бъде необходимо да настроите осветеността и контраста, за да постигнете ясно и добре дефинирано изображение. Можете да използвате регулаторите на осветлението и филтрите за контраст, ако микроскопът ги предлага, за да подобрите визуализацията на детайлите в обекта.

 6. Запис и документиране на изображението: Много модерни оптични микроскопи са снабдени с възможности за запис на изображения или видео. Това ви позволява да запаметите и запазите важните наблюдения, да ги споделите с колеги или да ги използвате за анализи и презентации. Тези функции обикновено са свързани с вградена камера или дигитална система за захващане на изображението.

Това е основната процедура за работа с оптичен микроскоп. В зависимост от модела и приложението, може да има и други специфични функции и настройки, които можете да използвате за постигане на по-добри резултати и анализ на образците.

Сега ще Ви разкажем накратко как се работи с дигитални микроскопи:

 1. Подготовка на обекта: Подгответе обекта, който искате да наблюдавате, по същия начин, както с оптичните модели. Монтирайте го върху стъклен слайд или специален носител, който се използва при дигиталните модели.

 2. Свързване на дигиталния микроскоп: Различните моделимогат да се свържат към компютър, монитор или друго цифрово устройство, което ще използвате за наблюдение на изображенията. Това може да бъде посредством USB връзка или безжична връзка, в зависимост от модела.

 3. Зареждане на софтуера: Заредете софтуера за управление и визуализация, предоставен към съответния модел. Този софтуер обикновено ви дава възможност да контролирате и настройвате различни параметри на изображението.

 4. Регулиране на осветлението: Дигиталните често имат вградени LED светлини или други видове осветление. Използвайте софтуера или контролите на микроскопа, за да регулирате интензитета и цветната температура на осветлението, за да подобрите видимостта и контраста на обекта.

 5. Задаване на увеличение: Увеличението се контролира чрез софтуера или чрез настройките. Можете да промените нивото на увеличение според вашите нужди и да го прегледате на екрана.

 6. Наблюдение и документиране: Наблюдавайте изображението на екрана и използвайте софтуера, за да направите снимки или видеозаписи на наблюденията си. Обикновено имат функции за застопоряване на изображението и обработка, които ви позволяват да редактирате, мерите и споделяте визуализациите си.

 7. Анализ и обработка на изображенията: Можете да използвате специализирани софтуерни програми за анализ и обработка на изображения, които са съвместими с различните модели. Това ви дава възможност да извършвате измервания, да анализирате структурите и да прилагате различни филтри и ефекти върху изображенията.

Това е основната процедура за работа с дигитален микроскоп. В зависимост от модела и производителя, възможно е да има допълнителни функции и настройки, които да подобрят визуализацията и анализа на образците.

Как са устроени микроскопите? 

Те са сложни оптични инструменти, които използват комбинация от лещи, осветление и оптични компоненти, за да увеличат и визуализират малки обекти и структури. Ето основните компоненти и тяхната функция:

Обективи: Обективите са основните лещи в устройството, които събират и фокусират светлината от обекта. Обикновено имат няколко обектива с различни фокусни разстояния и увеличения, които позволяват на потребителя да избира желаното увеличение.

Окуляри: Окулярите са лещи, които се намират в горната част, където се поставя окото. Те служат за увеличение на изображението, формирано от обективите. Обикновено окулярите имат увеличение от 10x или 20x.

Стъклен слайд: Стъкленият слайд е платформа, върху която се монтира обектът, който искате да наблюдавате. Обектът се поставя върху слайда и се покрива с капачка или друг слайд, за да бъде защитен и да запази плоскостта на образеца.

Източник на светлина: Оборудвани са с източник на светлина, който осветява обекта, за да се получи ясно и видимо изображение. Това може да бъде халогенна лампа, LED светлина или друг вид осветление. Светлината се подава през специални прегради и оптични компоненти, за да бъде фокусирана върху обекта.

Кондензатор: Кондензаторът е оптичен компонент, който се намира под обекта и се използва за създаване на равномерна и фокусирана светлина върху образеца. Той помага за подобряване на осветеността и контраста на изображението.

Регулиране на фокуса: Това е механизъм за регулиране на фокуса, който позволява на потребителя да настрои яснотата на изображението. Това се постига чрез преместване на обектива или преместване на обекта, за да се насочи светлината правилно.

Телескопична система: Тя е съставена от няколко телескопични лещи и оптични компоненти, които работят заедно, за да увеличат и фокусират светлината от обекта и да създадат увеличено изображение.

Това е само основната структура, като по-сложните модели могат да имат и допълнителни компоненти и функции, като например филтри за контраст, дигитални камери за захващане на изображения и софтуерни възможности за обработка на изображенията.

Какво можем да видим с микроскопите?

И двата модела предлагат възможност за визуализиране и изследване на много различни видове обекти и структури. Ето някои от тях:

 1. Биологични образци: често  в биологията се наблюдават клетки, тъкани, микроорганизми и други биологични структури. Можете да видите детайли като ядра на клетки, цитоплазма, органели и много други биологични структури.

 2. Растителни препарати: Микроскопите са полезни при изследването на растителни препарати. Можете да наблюдавате различни части на растенията, като например листа, стъблата, цветовете и плодовете. Можете да изучавате клетъчната структура на растителните тъкани и органи, както и да забележите детайли като стомати (отвори на листата) и водни канали.

 3. Микроорганизми: Изключително полезни за наблюдение на микроорганизми като бактерии, вируси, гъбички и протозои. Можете да видите техните размери, форми, структури и взаимодействия.

 4. Минерали и кристали: Можете да видите техните кристални структури, цветове и текстури. Това е особено полезно в геологията и минералогията.

 5. Метални и материални образци: Чрез различните увеличения има възможност да видите детайли като зърната в метални структури, структурни дефекти, слоеве и съединения.

 6. Микроскопични организми във водата: Изключително полезни за изучаване на микроорганизми, които живеят във водата, като например водорасли, диатоми и планктон. Те могат да бъдат наблюдавани и изследвани за определение на видове, диагностициране на замърсявания и оценка на екологичното състояние на водни екосистеми.


Това са само някои от множеството обекти и структури, които можете да видите и изследвате с помощта на тези оптични устройства. Възможностите са много широки и зависят от типа на използвания микроскоп и предмета на изследване.

Какво може да видим със светлинен микроскоп?

Сега ще ви разкажем по-конкретно какво може да видите и изследвате: 

 1. Клетки и тъкани: Можете да наблюдавате различни типове клетки, като например епителни клетки, нервни клетки, мускулни клетки и кръвни клетки. С оптичния микроскоп можете да видите структурите в клетките, като ядро, цитоплазма и мембрани. Също така можете да изучавате различни тъкани, като например епителни, мускулни и нервни тъкани.

 • Епителни клетки: Това са клетки, които образуват повърхностния слой на много органи и тъкани, като например кожата, дихателните пътища, храносмилателния тракт и урогениталната система. Може да видите епителните клетки и да наблюдавате техните форми, размери и аранжировки.

 • Нервни клетки: Това са клетки, които изпълняват важна роля в предаването на нервни импулси в нервната система. Оптичните модели ви позволява да видите различните видове нервни клетки, като например неврони и невроглии, и да изучавате техните структури и взаимодействия.

 • Мускулни клетки: Мускулните клетки са отговорни за движението на организма. Може да наблюдавете различни типове мускулни клетки, като например скелетни, гладки и сърдечни мускулни клетки, и да изследвате техните особености и организация.

 • Кръвни клетки: Оптиката ви  позволява да видите различни видове кръвни клетки, като червени и бели кръвни клетки, тромбоцити и други. Можете да изучавате техните форми, размери и функции.

 • Хрущялни и костни клетки: Тези клетки са свързани със структурата и функциите на скелетната система. Може да наблюдавате хрущялни клетки, костни клетки и остеони (структурни единици в костите) и да изучавате техните характеристики и организация.


Всяка клетка и тъкан има свои характеристики и структури, които могат да бъдат изучавани в детайли.


 1. Гъбички: Можете да изследвате гъбичките и да видите техните структури, като хифи и спори.

 • Плесени: Плесените са вид гъбички, които растат като плътни нишки, наречени хифи. Може да наблюдавате хифите и спорите на плесените, както и да изследвате техните структури и организация.

 • Дрожди: Дрождите са едноклетъчни гъбички от рода Saccharomyces. Тук можете да видите едноклетъчните дрожди и да изучавате техните размери, форми и структури.

 • Микроскопични гъби: Под оптиката може да се наблюдават този гъби, които образуват плътни пъчки или структури на по-малка скала. Можете да видите техните спори, хифи и други структури, които ги определят като гъби.

 • Шапкови гъби: Шапковите гъби са видове гъбички, които образуват видими шапки и дръжки,можете да изучавате структурите на шапките, спорите и хифите на тези гъби.

Това са само някои примери за гъбички, които можете да видите. Има голямо разнообразие от гъби в природата, които могат да бъдат изследвани и наблюдавани с помощта на тези видове оптични устройства.

 1. Растителни структури: Можете да наблюдавате различни части на растенията, като например листа, стъбла, корени и цветове, както и да видите структурите в тях, като клетки, ксилем и флоем.

 • Листа: Структурите в листата на растенията. Можете да видите епидермиса (външния слой на листата), стоматите (малки отвори, през които растенията дишат и регулират водния обмен), хлоропластите (органели, които съдържат хлорофил и извършват фотосинтеза) и проводящите пътища за вода и хранителни вещества.

 • Стъбла: Можете да изследвате структурата на стъблата на растенията с оптичния микроскоп. Виждате външния слой на стъблото, който се нарича епидермис, както и вътрешните тъкани, включително ксилема и флоема (тъканите, отговарящи съответно за транспорта на вода и хранителни вещества).

 • Корени: Изследвайте структурата на корените на растенията. Можете да видите кореновата капилярна мрежа, кореновата косъмчета (тънки израстъци, които увеличават повърхността за поемане на вода и хранителни вещества), кореновата кора и вътрешните проводящи тъкани.

 • Цветове:Може да изследвате структурите на цветовете на растенията и  да видите различни части на цветовете, като например пеперудниците, пестиците, стъблата на пестиците, цветните венчелистчета и цветните листчета.

 • Плодове и семена: Оптиката позволява да изследвате структурите на плодовете и семената на растенията. Можете да видите плодната обвивка, семевата обвивка и зародиша.


Всеки вид растение има свои характерни структури и органи, които могат да бъдат изучавани в детайли.

 1. Паразитни организми: Голямо разнообразие от  паразити, като например паразитни червеи и простейши, също така:

 • Протозои: Това са едноклетъчни паразитни организми, които могат да бъдат видени. Някои примери за протозои включват маларийния паразит Plasmodium, който причинява малария, и паразитният просторуство Entamoeba histolytica, който причинява амебна дизентерия.

 • Хелинти: Това са паразитни червеи, които обикновено имат сложна структура. Някои видове хелинти, като например Askaris lumbricoides (голяма кръглолистна аскарида) и Trichuris trichiura (човешки трюч. 

 • Плоски червеи: Плоските червеи, като например широколентовата цепница Taenia saginata и широколентовата тения Taenia solium, също могат да бъдат изследвани с оптичния микроскоп. Те имат плоска форма и характерни структури.

 • Артроподи: Някои паразитни артроподи, като например въшки, бълхи и кърлежи. Можете да наблюдавате техните структури, като например тялото, краката, главата и анатомичните особености.


 1. Кристали и минерали: Можете да изследвате кристални структури на различни минерали, тяхната форма, цвят и текстура, както и на кристалите.

 • Кварц: Кварцът е един от най-често срещаните минерали и има характерна кристална структура. Тук може да  наблюдавате кристалните фасети на кварца, различните цветове и включенията в минерала.

 • Фелдспати: Фелдспатите са група минерали, които се срещат в много видове скали.Имате възможност да видите кристалните структури на фелдспатите, техните цветове и инклузиите, които са налични.

 • Карбонатни минерали: Това включва минерали като калцит, доломит, арагонит и др. Можете да разгледате кристалните форми, цветовете и специфичните свойства на тези минерали.

 • Сулфидни минерали: Това включва минерали като пирит, галенит и халкопирит. Тук имате възможност да видите металните кристали, съставени от съединения със сяра, и да изследвате техните характерни особености.

 • Оксидни минерали: Това включва минерали като рутил, хематит, магнетит и др. Може да  наблюдавате кристалната структура и цветовете на тези минерали.


Всяка минерална група има свои характерни кристални форми, цветове и свойства, които могат да бъдат изследвани с помощта на микроскопа.

 1. Течности: Оптичният микроскоп може да се използва и за изследване на различни течности, като кръв, плазма, течности за растителни препарати и други. Можете да видите клетките или частиците, които се намират в тях.

 • Вода: Вода е една от най-често срещаните течности, които могат да се наблюдават. Можете да видите молекуларната структура и евентуални разтворени вещества в нея.

 • Разтвори: Различни разтвори, като например солни разтвори или разтвори на химикали, могат също да бъдат наблюдавани. Можете да видите как разтворените частици се разпределят в разтвора и да изучавате техните характеристики.

 • Микробиални култури: Ако имате микробна култура, като например бактерии или микроскопични гъбички, можете да ги наблюдавате, кактоо и  да видите формите, размерите и движенията на микробите.

 • Кръв: Тук може да се разгледа свежа или фиксирана кръв под формата на мазнина или размазана кръвна плоча. Това ви позволява да видите различни кръвни клетки, като червени и бели кръвни клетки, и да изучавате техните характеристики и относителните проценти в състава на кръвта.


Важно е да се отбележи, че някои течности, като масла или силно вискозни разтвори, може да изискват специални техники за подготовка.

 1. Бактерии: Оптичното увеличение е подходящо за наблюдение на бактерии. Можете да видите формата, размера и структурите на бактериите, като например клетъчна стена, цитоплазма и вилички.Въпреки че някои бактерии са твърде малки, за да бъдат видими директно под оптичния микроскоп, има много видове, които могат да бъдат изследвани. Ето някои от тях:

 • Коки: Коките са кръгли бактерии и са един от основните форми на бактериални клетки. Някои примери включват Staphylococcus, Streptococcus и Neisseria.

 • Бацили: Бацилите са дълги и цилиндрични бактерии. Примери включват Escherichia coli (E. coli), Bacillus subtilis и Salmonella.

 • Спирала: Това са бактерии, които имат спирална форма. Някои примери включват Treponema pallidum (причинителят на сифилис), Borrelia burgdorferi (причинителят на болестта на Лайм) и Spirillum volutans.

 • Филаментозни: Филаментозните бактерии се отличават с дълги, нишоподобни клетъчни структури. Някои примери включват Actinomyces и Streptomyces.

 • Интравирулентни бактерии: Това са бактерии, които могат да живеят и размножават в клетките-домакини. Примери включват Mycobacterium tuberculosis (причинителят на туберкулоза) и Chlamydia trachomatis (причинителят на хламидийна инфекция).


Оптичният микроскоп позволява да се разглеждат формата, размерът, аранжировката и други характеристики на бактериите. За някои по-малки бактерии или по-сложни структури може да се изискват по-специализирани методи и техники, като например фазов контраст или имуномаркировка, за да се различат и наблюдават подробно.

Това са само някои примери за това, което можете да видите с оптичния микроскоп. В зависимост от резолюцията и увеличението на микроскопа, можете да забележите детайли на много по-малка скала и да изследвате различни видове обекти и структури в детайли.

Защо да се доверите на Telescopes.bg?

Telescopes.bg е специализиран магазин за оптични устройства, като микроскопи, телескопи, бинокли, уреди за нощно наблюдение и аксесоари за тях. Нека да Ви разкажем за някои от  причините, поради които можете да се доверите в избора си на оптично устройство от нашата фирма:


 1. Качество на продуктите: Всички наши оптични устройства са произведени с високо качество и използват надеждни материали и компоненти. Гарантираме, че нашите продукти са издръжливи и предоставят изключително качество на изображението.

 2. Експертиза и опит: Нашата фирма разполага с екип от опитни професионалисти с голям опит в областта на оптиката. Ние сме на разположение, за да ви консултираме и предоставим професионални съвети, които да ви помогнат да изберете най-подходящото оптично устройство според вашите нужди.

 3. Широка гама от продукти: В нашата продуктова гама ще намерите разнообразие от оптични устройства, покриващи различни нужди и бюджети. Ние предлагаме микроскопи за научни изследвания, телескопи за астрономия и бинокли за наблюдение на природата. Всички устройства са внимателно подбрани, за да отговарят на високите стандарти на нашата фирма.

 4. Клиентска подкрепа и гаранция: Ние ценим нашите клиенти и осигуряваме отлична клиентска подкрепа. Ако имате въпроси, проблеми или нужда от помощ, ние сме тук, за да ви помогнем. Всички наши продукти са с гаранция, която ви осигурява спокойствие и сигурност при покупката.

 5. Доволни клиенти и препоръки: Ние сме горди от положителните отзиви и препоръки от нашите доволни клиенти. Техните удовлетворени коментари са свидетелство за качеството на нашите продукти и услуги.

 6. Надявам се, че това ви дава яснота защо можете да се доверите в избора си на оптично устройство от нашата фирма. Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от повече информация, не се колебайте да се свържете с нас. Благодарим ви за проявения интерес и се надяваме да ви бъдем от полза.


С пожелания за успешен избор и изключителни оптични изживявания в заобикалящия ви микро свят.

Екипът на Telescopes.bg


При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: