Защитни филтри за телескопи

Защо са важни филтрите за телескопите: Възможности и приложения.

Точно както телескопът разкрива части от Вселената, които не могат да се видят с невъоръжено око, филтрите ще ви помогнат да забележите особености, които не могат да бъдат открити дори с телескоп. Работата на вашето оптично устройство е да улавя възможно най-много светлина, но филтрите добавят допълнителна бариера между уловената светлина от вашия оптичен инструмент и окото ви. Въпреки, че ще загубите малко светлина, което прави изгледа ви малко по-слаб, компромисът си заслужава защото може да откриете нещо ново или да видите по-детайлно обекта. 

Филтрите са изключително важно и полезно допълнение към вашата оптика, в повечето случаи дори са задължителни, тъй като спомагат да редуцират нежеланите отблясъци от градски светлини, автомобилни фарове и други източници на светлина, които се отразяват или разсейват в атмосферата. Това помага на астрономите да наблюдават космоса в по-голяма детайлност, като позволяват при необходимост  да се избират определени диапазони от електромагнитни вълни, които искат да изследват. Например, ако искате да изучавате Слънцето, то тогава задължително трябва да използвате подходящ модел, тъй като прякото наблюдение може да доведе до изгаряне на ретината ви, а ако искате да изучавате планетите от Слънчевата система може да изберат цветен модел, който ще ви позволи да видите по-ясно очертанията на съответната планета. 

Ако сте любител на  фотографията и искате да правите астрофотографии  то тогава филтрите  могат да подобрят качеството на снимките, като редуцират нежелани светлинни източници и повишават контраста и детайлността на обектите. Има четири основни типа филтри, които могат да подобрят изображението ви: слънчеви, лунни, планетарни, дълбоко небе.

Различни видове филтри за наблюдение на Слънцето и Луната:

Различните модели за наблюдение на Слънцето и Луната се използват, за да защитят очите от ярката светлина на тези небесни обекти и да позволят на астрономите и астрофотографите да направят по-детайлни наблюдения

 • Слънчев: Той се използва, за да се намали интензитетът на светлината на Слънцето, преди тя да влезе в оптичната тръба. Може да бъде направен от специални фолиа или стъкло, които блокират или намаляват силно видимата и инфрачервената светлина, която идва от Слънцето. Те са жизненоважни, за да се предотвратят сериозни увреждания на очите.

 • Х-алфа: Позволява на астрономите да изучават слънчевата корона и области с активно Слънце. Той пропуска светлината, излъчена от йонизиран водород (H-alpha), което позволява изследване на слънчевата активност и слънчевите процеси. 

 • Неутрален  плътен: Използва се  за намаляване на ярката светлина от Луната и предоставя по-добър контраст при наблюденията. Той намалява силно интензитета на светлината, което прави го по-приятно и позволява на астрономите да видят повече детайли от повърхността на Луната. Характеристики като кратери, хълмове и планини могат да бъдат трудни за виждане поради ослепителния вид на Луната. Поставянето на модел с неутрална плътност ще ви позволи да се насладите на лунната повърхност комфортно, като в същото време ще подобри контраста, което ще допринесе за по-добра видимост на особеностите на Луната.

 • Цветни: Те могат да се използват, за да се подчертаят различни детайли на Луната. Например, чрез син може да изпъкнат кратери и геологически обекти, а чрез червен може да се разглеждат разликите в повърхностната яркост.

Много е важно да обърнете специално внимание при използването на различните видове и да гарантирате, че те са подходящи за вашия телескоп. Също така е много важно да спазвате предпазните мерки и да се уверите, че гледането към Слънцето и Луната не е вредно за очите ви.

Филтри за огледалните и рефракторни телескопи: 

Вида на вашето оптично устройство  може да има значение за подходящия модел, който да използвате при астрономските наблюдения. Различните видове оптични устройства (огледални, рефракторни, Катадиоптрични и други) имат различни оптични и механични характеристики, които могат да влияят на избора ви. 

Огледални телескопи (рефлекторни и Катадиоптрични) имат големи отвори и са добри за гледане на слабо осветени обекти като дълбоки космически обекти и галактики. За тях често се използват неутрални за да намалят яркостта на обектите. Също така, модели за контраст, които подчертават детайлите на повърхността на планетите, могат да бъдат полезни при гледане на Луната и планетите.

Рефракторни телескопи: Те имат оптика, която не позволява на светлината да минава през цялата дължина на оптичната тръба, което ги прави подходящи за разглеждане на Луната и планетите. Такива модели могат да се възползват от различни цветни за подобряване на контраста и детайлите на обектите.

Телескопи с различна диаметър: Моделите с по-големи диаметри обикновено могат да постигнат по-добра резолюция и детайлност. Това може да се комбинира с различни видове филтри за подобряване на изображението. За слънчевите наблюдения с всички видове телескопи, трябва да използвате специализирани слънчеви филтри.

Изборът може да зависи и от конкретните наблюдения и предпочитания на астронома. Важно е да се консултирате със специалист или да проведете изследване, за да изберете подходящия вид  за вашия телескоп и наблюденията, които планирате да извършвате.

Филтри за наблюдение на планетите и дълбокото небе: 

 • Лунен: Използва се  за продължителни наблюдения на Луната. Той намалява светлината на Луната, позволявайки използва дори по време на пълнолуние.

 • Светложълт: полезен е за наблюдение на Марс, моретата и облаци на Марс, подробности на поясите на Юпитер, както и за Уран, Нептун и Луната.

 • Жълто-зелен: Има висока пропускливост на светлината и се използва за наблюдение на Сатурн, Процепа на Касини, Марс и Юпитер.

 • Жълт: Подчертава контраста между детайлите на Луната, Марс и Юпитер и може да се използва за наблюдение на Венера и комети.

 • Светлочервен: Препоръчва се за телескопи с апертура от 130 mm нагоре и се използва за изследване на Марс, Луната, атмосферни явления на Сатурн и Юпитер, както и за наблюдения на Меркурий и комети.

 • Червен: Препоръчва се за телескопи с апертура от 150 mm нагоре и се използва за подробно изследване на Марс, Луната, облаците на Юпитер и Сатурн, както и за наблюдение на полярните шапки.

 • Светлозелен: Полезен е за наблюдение на Юпитер, подчертавайки детайлите на Голямото червено петно и други атмосферни образувания. Той също се използва за наблюдение на Сатурн, Венера и Луната.

 • Син: Използва се за изследване на Голямото червено петно на Юпитер и детайли от полюсите на Сатурн, както и за наблюдение на Луната, Марс, Венера и Меркурий.

За наблюдение на Слънцето е от огромно значение вида на телескопа и съответно и филтъра, никога не еспериментирайте, ако не сте сигурен консултирайте се със специалисти.

Тези оптични филтри могат значително да подобрят вашите наблюдения, като подчертават детайлите и контраста на различните астрономически обекти. Изборът на филтър зависи от конкретните наблюдения и размера на телескопа ви.

Съвети за избор на правилния филтър за вашите нужди от „Telescopes.bg”

Нашите консултанти са готови да ви помогнат при избора на подходящия филтър за вашия телескоп. Независимо дали става въпрос за астрофотография или визуално наблюдение, нашите  съветници ще ви предоставят необходимата помощ, за да намерите идеалния филтър, който ще отговаря на вашите цели и изисквания и ще подобри вашето звездно наблюдение.

Изборът на правилния модел за вашите наблюдения зависи от конкретните обекти, които искате да наблюдавате, и от оптичната система на вашия телескоп. Някои съвети, които могат да ви помогнат да изберете подходящия модел:

Цел на наблюдението: На първо място, определете какви  обекти и явления ви интересуват. Искате ли да наблюдавате планети, Луната, галактики, мъглявини или нещо друго? Вашите наблюдения ще бъдат насочени към конкретни обекти.

Типът на телескопа: Различните видове филтри се използват по-ефективно с различни видове телескопи. Например, рефракторните телескопи могат да се възползват от определени филтри за намаляване на хроматичната аберация, докато огледалните телескопи могат да използват филтри за контраст и други.

Размерът на апертурата на телескопа: Големият размер на апертурата обикновено позволява по-добро разделение на детайлите и по-ярки наблюдения. Изберете модели, които са съвместими с големите телескопи, ако разполагате с такъв.

Атмосферни условия и осветеност: Ако наблюдавате от местности с висока светлопръскаемост или при лоши атмосферни условия, може да се наложи да използвате типовете за намаляване на влиянието на излишната светлина.

Експериментиране и наблюдение: Най-добрият начин да изберете правилния вид е чрез опит и експериментиране. Изпробвайте различните цветове  с различни обекти и вижте как се представят, с изключение на наблюдението на Слънцето.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: