Телескопът Джеймс Уеб достигна своя нов дом

Телескопът Джеймс Уеб достигна своя нов дом

фев 02, 2022

Телескопът Джеймс Уеб достигна орбита в която ще се позиционира за да изпълни своята мисия. За разлика от своя предшественик-телескопа Хъбъл с орбита 559 км от Земата, телескопа Джеймс Уеб е в орбита около Слънцето на 1 600 000 км от Земята в точка L2, която ще бъде неговия нов дом. „Уеб, добре дошъл у дома!“ каза администратора на НАСА Бил Нелсън. „Поздравления на екипа за цялата им упорита работа, гарантираща безопасното пристигане на Уеб в L2 днес. Ние сме една крачка по-близо до разкриването на мистериите на Вселената. И нямам търпение да видя първите снимки на Уеб към Вселената това лято!“


Ако се питате защо Джеймс Уеб е в орбита Слънце-Земя или така наречената точка L2. Отговора е: защото е идеално място за инфрачервена обсерватория. В Sun-Earth L2 Слънцето и Земята (и Луната също) винаги са от едната страна на пространството, което позволява на телескопа Джеймс Уеб да поддържа телескопната си оптика и инструменти постоянно засенчени. Това им позволява да изстинат за инфрачервена чувствителност, но все пак имат достъп до почти половината небе във всеки един момент за наблюдения. За да видите всяка точка от небето с течение на времето, изисква просто да изчакате няколко месеца, за да пътувате по-далеч около Слънцето и да разкриете повече от небето, което преди е било „зад“ Слънцето.

Както знаете, телескопът Джеймс Уеб потегли към своето пътешествие на 25.12.2021 год. и за по-малко месец достигна крайната си цел. Не ни остава нищо друго, освен да тръпнем в очакване за това което ще ни покаже.

 

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта: